Maak de burger Meester in Hilversum
‘Maak de burger meester’ in Hilversum.
Hoe kunnen we samen zorgen dat in Hilversum de grote en groeiende groep ouderen in hun eigen vertrouwde omgeving zelfstandig oud kunnen worden met een goede kwaliteit van leven? Met de wens van ouderen als vertrekpunt om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, met ondersteuning, zorg en in een woning die aansluit bij hun persoonlijke behoeften.
Het doel van het programma ‘Maak de Burger Meester’ is ouderen te helpen op eigen kracht en regie zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, zo nodig met ondersteuning en zorg en in een woning die aansluit bij hun persoonlijke behoeften, in een sociale omgeving en in goede gezondheid.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe breng je al die partijen samen die zich bezig houden met zorg en ondersteuning van ouderen, hoe zorg je dat zij elkaar begrijpen en gebruik kunnen maken van elkaars kennis en mogelijkheden.
Maak de Burger Meester – een vraag georiënteerde benadering
In Hilversum hebben verschillende partijen uit het zorg- en welzijnsdomein de krachten gebundeld om zo kwetsbare ouderen optimale en vooral samenhangend ondersteuning te bieden waarbij eigen regie en eigen waarde centraal staan. Het doel is dat zij waar mogelijk zo lang mogelijk zelfstandig, zelfredzaam in de eigen vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen.
Dat vraagt om een andere, nieuwe benadering van de zorg- en dienstverlening waarbij de vraag van de inwoner vertrekpunt is en vooral gericht is op versterken van de eigen mogelijkheden.
Daarvoor is het nodig dat professionals vanuit zorg- en welzijn andere vaardigheden en werkwijze ontwikkelen en inzetten. Dit staat bekend als Reablement en heeft sterke overeenkomsten met de inzichten vanuit Positieve Gezondheid.
Er is niet direct gekozen in dit programma voor de organisatorische benadering en het implementeren van nieuwe afspraken. De mening was dat verandering vanuit de professionals zelf moet komen en daarvoor is door het Athena Instituut van de VU een zogenaamde ‘Action Learning’ aanpak geïntroduceerd.
Wijkteams en een inhoudelijk team (Valpreventie) hebben gedurende een periode van 9 maanden in een drietal bijeenkomsten aan de hand van een zelf geformuleerde dynamische leeragenda inzichten besproken en verworven. Daarmee zou een basis worden gelegd om dit ook in de praktijk te kunnen brengen en daarbij te leren van de ervaringen met deze aanpak van inwoners.
Gebleken dat de betrokken professionals enthousiast zijn over de nieuwe inzichten en aanpak. Opgemerkt werd dat weliswaar bekende inzichten zijn, maar dat zich door het onderlinge gesprek zich hiervan meer bewust is geworden en zo een goede basis is voor het herformuleren en definiëren van samenwerkingsafspraken.
Een tweede uitkomst is dat men verwacht dat door betere regie en coördinatie vanuit de zorgvraag/ inwoner zal blijken dat het aantal zorgprofessionals dat is betrokken af kan nemen omdat de deskundigheid efficiënter wordt ingezet en het eigen vermogen van de inwoner tegelijk wordt versterkt.
Door de Coronacrisis is het niet mogelijk geweest de leerervaringen in de praktijk te brengen. De intenties en afspraken zijn er om dit in de 2e helft van 2021 opnieuw met elkaar te bespreken en op te pakken waarbij ook nieuwe inzichten en ervaringen die tijdens de Coronacrisis zijn opgedaan worden meegenomen.