Mobiele menu

Making it count: timing of STI and HIV prevention interventions throughout sexual careers of men who have sex with men

Seksueel risicogedrag verandert tijdens iemands leven: periodes van hoog en laag risicogedrag kunnen elkaar afwisselen, b.v. een periode van hoog risico na het beëindigen van een vaste relatie (seksuele carrière). Interventies op het gebied van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) zijn vaak gericht op specifieke risicogroepen, b.v. mannen die seks hebben met mannen (MSM), maar niet op specifieke periodes in hun leven. Het richten van interventie op levensfases is belangrijk omdat het niet wenselijk is om pre-exposure prophylaxe (PrEP) als hiv preventie levenslang te gebruiken.

Het doel van dit project is inzicht krijgen in patronen van seksueel risicogedrag in de levensloop van MSM en om kritieke periodes te identificeren waarin het risico op soa en hiv hoog is. Vervolgens wordt door middel van wiskundige modelleren onderzocht wat het effect is van verandering in de seksuele levensloop op hiv verspreiding en in welke levensfase MSM het meest baat hebben bij PrEP als hiv preventie.

Lees meer informatie over hiv en de onderzoeken op onze themapagina over hiv

Producten

Titel: Impact of sexual trajectories of men who have sex with men on the reduction in HIV transmission by pre-exposure prophylaxis
Auteur: Rozhnova, Ganna, Heijne, Janneke C.M., Basten, Maartje, den Daas, Chantal, Matser, Amy, Kretzschmar, Mirjam
Magazine: Epidemics
Titel: Sexual risk behaviour trajectories among MSM at risk for HIV in Amsterdam, the Netherlands
Auteur: Basten, Maartje, Heijne, Janneke Cornelia Maria, Geskus, Ronald, Den Daas, Chantal, Kretzschmar, Mirjam, Matser, Amy
Magazine: AIDS
Titel: Longitudinal trajectories of sexual risk behavior of men who have sex with men
Auteur: Maartje Basten, Janneke Heijne, Ronald Geskus, Chantal den Daas, Mirjam Kretzschmar, Amy Matser
Titel: Longitudinal trajectories of sexual risk behaviour in men who have sex with men
Auteur: Maartje Basten, Amy Matser, Janneke Heijne, Ronald Geskus, Chantal den Daas, Mirjam Kretzschmar
Titel: A sexual behavior risk score for hiv infection during sexual careers in men who have sex with men
Auteur: Maartje Basten, Amy Matser, Janneke Heijne, Ronald Geskus, Chantal den Daas, Mirjam Kretzschmar

Verslagen


Eindverslag

Seksueel risicogedrag verandert tijdens iemands leven: periodes van hoog en laag risicogedrag kunnen elkaar afwisselen(seksuele carrière), b.v. een periode van hoog risico na het beëindigen van een vaste relatie. Interventies op het gebied van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) zijn vaak gericht op specifieke risicogroepen, b.v. mannen die seks hebben met mannen (MSM), maar niet op specifieke periodes in hun leven. Het richten van interventies op levensfases is belangrijk omdat het niet wenselijk is om pre-exposure prophylaxe (PrEP) als hiv preventie levenslang te gebruiken. Het doel van dit project was inzicht te krijgen in patronen van seksueel risicogedrag in de levensloop van MSM en om kritieke periodes te identificeren waarin het risico op soa en hiv hoog is. Vervolgens werd door middel van wiskundige modelleren onderzocht wat het effect is van verandering in de seksuele levensloop op hiv verspreiding en in welke levensfase MSM het meeste baat hebben bij PrEP als hiv preventie.

Seksueel risicogedrag verandert tijdens iemands leven: periodes van hoog en laag risicogedrag kunnen elkaar afwisselen, b.v. een periode van hoog risico na het beëindigen van een vaste relatie (seksuele carrière). Interventies op het gebied van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) zijn vaak gericht op specifieke risicogroepen, b.v. mannen die seks hebben met mannen (MSM), maar niet op specifieke periodes in hun leven. Het richten van interventie op levensfases is belangrijk omdat het niet wenselijk is om pre-exposure prophylaxe (PrEP) als hiv preventie levenslang te gebruiken. Het doel van dit project is inzicht krijgen in patronen van seksueel risicogedrag in de levensloop van MSM en om kritieke periodes te identificeren waarin het risico op soa en hiv hoog is. Vervolgens wordt door middel van wiskundige modelleren onderzocht wat het effect is van verandering in de seksuele levensloop op hiv verspreiding en in welke levensfase MSM het meest baat hebben bij PrEP als hiv preventie.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
522002004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J.A.R. Heijne
Verantwoordelijke organisatie:
RIVM