Mobiele menu

MDT CULTUUR & KUNST

De MDT-reis

Jongeren die meedoen aan dit reguliere MDT-project gaan in gesprek met ouderen buiten hun eigen ‘bubbel’. Na een introductieworkshop worden de deelnemers gekoppeld aan ouderen uit de eigen stad. Vervolgens gaan ze als kennisdetectives op zoek naar voorwerpen, plaatsen of herinneringen die de ouderen willen bewaren en onderzoeken ze waarom ze die willen bewaren. Aan de hand van interactieve opdrachten komen de jongeren meer te weten over de persoonlijke en lokale cultuur van de ouderen.

Na een presentatie- en filmworkshop zetten de jongeren onder begeleiding van professionele regie de gevonden verhalen in de spotlights door er een kunstproject van te maken. Alle producties worden gefilmd en (bij toestemming) op YouTube geplaatst. De films worden tijdens een van de regionale MDT Cultuur & Kunst Filmfestivals vertoond. De feestelijke afsluiting vindt plaats in de Efteling. Na afloop kunnen jongeren ervoor kiezen om zich in te zetten voor de MDT Rebels om MDT landelijk te promoten, bijvoorbeeld door deelname aan het jongerenpanel of de MDT Rebels band.

MDT Cultuur & Kunst is een landelijke opschaling van Old-School Zeeland en Old-School Arnhem.

Betekenis

  • Voor jongeren

Jongeren maken kennis met mensen buiten hun ‘bubbel’ en leren van de verhalen die ze als kennisdetectives opsporen. Ze oefenen skills die ze de rest van hun leven kunnen gebruiken, zoals zelfstandig werken en zichzelf presenteren. De jongeren krijgen een meer divers netwerk omdat ze mensen ontmoeten van verschillende leeftijden, achtergronden, opleidingsniveaus en (voormalige) beroepen. Al deze ervaringen dragen bij aan (keuzes over) vervolgstappen in de toekomst.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of samenleving

Jongeren met ouderen in gesprek laten gaan en van elkaar laten leren zorgt voor meer inclusie, betrokkenheid en sociale cohesie. De ouderen voelen zich nuttig en genieten enorm van het terugzien van hun verhalen in een kunstzinnige vorm. Dit kan tot minder eenzaamheid leiden. De meerwaarde voor zorg- en welzijnsorganisaties en gemeenten is dat het intergenerationele ontmoetingen stimuleert, bijdraagt aan een positievere houding ten opzichte van ouderen en hopelijk bijdraagt aan meer animo voor een (bij)baan in de zorg.

Doelgroep

Jongeren van 12 t/m 27 jaar.

Regio

Landelijk.

Kenmerken

Projectnummer:
07430052110017
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2024
Projectleider en penvoerder:
J.E.P. Rijstenbil
Verantwoordelijke organisatie:
Fablefactory BV