MDT Divers Fryslân
De MDT-reis
In dit project gaan jongeren op ontdekkingsreis naar de beste versie van zichzelf. Op hun tocht leren ze nieuwe mensen en organisaties kennen en werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling. Vanuit het Basiskamp, een vaste locatie waar zij minstens 2 uur per week bij elkaar komen, stellen ze onder leiding van een jongerencoach een routekaart op voor hun MDT-reis. Samen verkennen ze wat hun talenten zijn en wat ze nog willen leren. Een workshop over vloggen bijvoorbeeld. Of een communicatietraining. Jongeren zijn hierin in de lead.
Ook gaan ze op verkenning bij verschillende bedrijven en organisaties en organiseren een kleine activiteit. Daarna volgt het echte werk: jongeren gaan minimaal 1,5 per week aan de slag bij de organisatie van hun keuze zoals een zorgorganisatie een duurzaam bedrijf. Alles in deze MDT draait om ontmoeten en van elkaar leren. De jongerencoaches houden steeds contact met de jongeren door te (video)bellen of te wandelen en blijven samen werken aan de routekaart.
Na afloop van het MDT-traject kunnen jongeren blijven binnenlopen op de Basiskampen. Om nog eens na te praten over hun ervaringen of om zich in te zetten voor nieuwe MDT-deelnemers.
Betekenis
• Voor jongeren
Je talenten ontdekken, nieuwe mensen ontmoeten en ervaren wat het is om iets voor een ander te betekenen. Met deze MDT krijgen jongeren een positieve ervaring waardoor hun zelfvertrouwen groeit. De expedities naar bedrijven en organisaties in de regio geeft hen bovendien meer inzicht in hun mogelijkheden. Alle nieuwe vaardigheden en opgedane ervaringen bieden handvatten voor toekomstige studiekeuzes en het vinden van stages of werk. Verder ontvangen zij een passende vrijwilligersvergoeding en een certificaat met een aanbeveling van hun coach en de organisatie waar zij zich voor hebben ingezet.
- Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
Jongeren ervaren dat er ook in Friesland kansen voor hen zijn, wat ervoor kan zorgen dat zij na hun studietijd terugkeren naar deze regio. De deelnemende samenwerkingspartners leren hoe zij hun organisatie aantrekkelijk kunnen maken voor jongeren. Dit, maar ook de MDT zelf, kan nieuwe medewerkers opleveren. Verder raken jongeren door het intensieve contact met anderen veel meer betrokken bij hun buurt en de mensen die er wonen. Dat zorgt voor meer cohesie in hun directe leefomgeving.
Doelgroep
Jongeren van 14 en 27 jaar die wonen, werken of naar school gaan in Friesland
Regio
Friesland (gemeenten Waadhoeke, Harlingen, Súdwest-Fryslân, Heerenveen, Smallingerland en Ooststellingwerf)