Mobiele menu

MDT ''''Zoek het uit!''''

De MDT-reis

Jongeren die niet naar school gaan of niet aan het werk zijn besteden gedurende 4 tot 6 maanden 3 dagen per week aan dit intensieve MDT-project. Op groepsdagen ontmoeten jongeren elkaar, krijgen ze samenwerkingsopdrachten om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen, nemen ze deel aan workshops en speeddates, bezoeken ze bedrijven of nodigen sprekers uit. Vrijwilligersorganisaties komen langs om te vertellen wat ze doen, waarna de jongeren een actie bedenken en organiseren. Denk aan pakketten maken voor de voedselbank, een speurtocht organiseren voor basisschoolleerlingen of zwerfvuil rapen.

Na de gezamenlijke startwerken bestaat het vervolgtraject uit 1 wekelijkse groepsdag met zelf te kiezen workshops en sprekers en werken aan je eigen doelen. Daarnaast besteden de jongeren 2 dagen per week aan de volgende 4 opties: 1) een MDT-plek bij een of meerdere bedrijven, 2) MDT-acties bij (vrijwilligers)organisaties, 3) het onderzoeken/ontdekken van bedrijven en opleidingen en in gesprek gaan met deze mensen, of 4) coaching op specifieke punten, bijvoorbeeld leren solliciteren.

Het begeleidingsteam bestaat uit 2 gedreven jongerencoaches, een hbo-stagiair, de assistent projectleiders (MDT'er en een betaalde jongere) en de projectleider. Iedere jongere heeft zijn eigen werkmap en werkt daarin onder begeleiding van een coach aan het realiseren van eigen wensen, doelen en talenten.

Betekenis

•    Voor jongeren
Jongeren komen in aanraking met beroepen, sprekers en opleidingen die zij nog niet kenden. Ook ontdekken en ontwikkelen ze hun eigen talenten. Het project biedt ritme en structuur en geeft handvatten voor het maken van keuzes voor de toekomst (studie, (vrijwilligers)werk, leefomgeving). Jongeren ervaren hoe het is om van betekenis te zijn voor een ander en daar waardering voor te krijgen.

•    Voor de deelnemende organisaties en/of samenleving
MDT ‘Zoek het uit’ zorgt ervoor dat jongeren ritme en structuur krijgen, weer open staan voor een nieuwe studie en zo stappen maken richting werk. Omdat iedereen, ongeacht talenten en mogelijkheden, kan meedoen draagt het bij aan een meer inclusieve samenleving. Deelnemende organisaties en bedrijven leren door de ogen van jongeren naar de eigen werkwijze te kijken en worden verrast door hun ideeën.

Doelgroep

Jongeren van 16 t/m 27 jaar de niet naar school gaan, een tussenjaar hebben of niet aan het werk zijn.

Regio

Heel Friesland (Noord-Friesland, Zuidoost-Friesland en Zuidwest-Friesland).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
07430062110009
Looptijd: 80%
Looptijd: 80 %
2022
2024
Projectleider en penvoerder:
W. de Koe
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Dantumadiel