Mobiele menu

MedGUIDE: ICT Integrated System for Coordinated Polypharmacy Management in Elders with Dementia

MedGUIDE steunt ouderen met dementie bij medicijngebruikSenioren met dementie krijgen vaak te maken met polyfarmacie - het gebruik van verschillende geneesmiddelen naast elkaar. Voor deze groep is het vaak een uitdaging om op het juiste moment de juiste medicatie te nemen. Tegelijk is het voor artsen lastig om te bepalen of de medicatie volgens plan wordt ingenomen, welke medicatie het beste werkt en wat de bijwerkingen zijn. 

Hoe het werkt 

MedGUIDE ontwikkelt een digitaal platform voor senioren met dementie, hun mantelzorgers, behandelaars en de apotheker. Het platform ondersteunt de oudere bij het gebruik van medicatie, en verzamelt informatie van de oudere zelf en diens naasten via zelfrapportage en met sensoren. De data geven de gebruiker en zijn naasten inzicht in slaappatronen, bewegingspatronen, voeding, sociale interactie, medicatie-inname en therapietrouw. Het op grotere schaal analyseren van de gegevens (big data) biedt informatie over de effecten van medicatie bij ouderen met dementie. Deze informatie helpt bijwerkingen te verminderen.


Wat het oplevert

De patiënt en zijn of haar mantelzorgers krijgen inzicht in het ziekteverloop. Ze creëren een persoonlijke ‘routekaart’ en krijgen gerichte ondersteuning bij het gebruiken van medicijnen. Apothekers kunnen de medicatietrouw van hun cliënten volgen, bijwerkingen identificeren en gerichte ondersteuning bieden aan de betreffende oudere en zijn of haar naasten. Artsen ten slotte kunnen de medicatie beter afstemmen op de actuele situatie van de oudere in kwestie. De farmaceutische zorg bij polyfarmacie kan zo wezenlijk verbeteren.

Voor wie

Thuiswonende ouderen met milde cognitieve problemen.

 

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
735160001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. ir. M.H. Vastenburg
Verantwoordelijke organisatie:
ConnectedCare services b.v