Meer mensen met een beperking aan het werk bij reguliere werkgevers met Cognitive Support Technologie. Samen leren en innoveren in pilots en leernetwerken.
In veel sectoren is het voor werkgevers lastig personeel te vinden. Tegelijkertijd komen mensen met een arbeidsbeperking moeilijk aan het werk. Complexiteit van werk vormt voor mensen met een verstandelijke beperking vaak een drempel. De inzet van cognitief ondersteunende technologie kan dan zinvol zijn. Bijvoorbeeld: digitale werkinstructies via tablet, bril of beamer, tekst-naar-spraaktechnologie of vertaaltechnologie. Onbekendheid met dergelijke vormen van arbeidsondersteunende of inclusieve technologie bij werkgevers en werkgeverservicepunten staat brede invoering in de weg.
Doel
We streven ernaar dat meer mensen met een beperking dankzij cognitief ondersteunende technologie gedetacheerd of geplaatst kunnen worden bij reguliere werkgevers. Doelstellingen zijn: (1) inzichtelijk maken hoe, waar en voor wie cognitief ondersteunende technologie breed kan worden ingezet, (2) versterken van de werkgeversdienstverlening met betrekking tot cognitief ondersteunende technologie, (3) verspreiden van kennis over de technologie naar werkgevers, werkgeverservicepunten en cliënten.
Aanpak/werkwijze
We organiseren drie pilots in de circulaire industrie. Met betrokken werkgevers, sociaal-ontwikkelbedrijven en cliënten kiezen we de vorm van technologie die optimaal aansluit bij de behoeften van cliënten en bij de werkzaamheden. We implementeren de technologie. We evalueren (1) proces van keuze en invoering, (2) effecten en ervaringen bij cliënten, sociaal-ontwikkelbedrijf en werkgever en (3) omstandigheden waaronder CST van meerwaarde is. Naast de pilots organiseren we leernetwerken met werkgevers, sociaal-ontwikkelbedrijven, WSP-professionals en cliënten. Daar bespreken we de randvoorwaarden voor invoering van de technologie in brede zin (organisatorische, scholings-, administratieve, financiële aspecten) en hoe hiermee om te gaan.
Samenwerkingspartners
Voor een breder invoering van de technologie is de betrokkenheid van werkgevers cruciaal. De technologiepilots in dit project zetten we op met Lagemaat, Circulus en Ratio Electric (reguliere bedrijven) en Lucrato en Inclusief Groep (sociaal ontwikkelbedrijven). Met Werkcentrum VeluweStedendriehoek, het werkgeversservicepunt in de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord-West Veluwe, geven we invulling aan het verspreiden en benutten van kennis over arbeidsondersteunende technologie onder WSP-professionals en BIA-adviseurs. TNO werk nauw samen Saxion Hogeschool. Saxion is nauw betrokken bij TINT Apeldoorn, een technologie-hub die de inzet van arbeidsondersteunende/inclusieve technologie onder werkgevers stimuleert.
(Verwachte) resultaten
Het project levert inzicht in de mogelijkheden en randvoorwaarden van arbeidsondersteunende technologie. We leveren best-practices om de technologie in te voeren. Daarnaast levert onze aanpak de vertaling van bovenstaande inzichten en best-practices naar handelingsadviezen voor cliënten, cliënt-vertegenwoordigers, werkgevers, sociaal-ontwikkelbedrijven, WSP-professionals en beleidsmakers. We beogen voorts een blauwdruk op te leveren voor de landelijke invoering van de technologie, gebaseerd op de regionaal verkregen bevindingen.
Enkele beoogde concrete opbrengsten:
- drie vormen van cognitief ondersteunende technologie, op maat gemaakt, ingezet en geëvalueerd in drie bedrijven;
- rapportages over bevindingen, opbrengsten en geleerde lessen in elke pilot;
- ondersteunend materiaal (handreiking, routekaart , factsheet of promotievideo) voor werkgevers, WSP-professionals en cliënten.