Mobiele menu

Melatonin for patients with chronic low back pain - a randomized placebo controlled trial

Effectiviteit van melatonine versus placebo voor patiënten met chronische lage rugpijn
 

Chronische lage rugpijn is een veel voorkomende aandoening die zorgt voor pijn en disfunctioneren. Ook is er vaak sprake van slaapproblemen. Van de huidige beschikbare pijnmedicatie, zoals paracetamol, NSAID’s (ontstekingsremmers) en opioïden zijn de meeste niet of nauwelijks effectief. Daarnaast kan deze pijnmedicatie gepaard gaan met een verhoogd risico op (soms ernstige) bijwerkingen. Er zijn aanwijzingen dat melatonine een pijnstillende werking kan hebben met relatief weinig bijwerkingen.

Studie

In deze gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie wordt onderzocht wat het effect is van het gebruik van 6 weken melatonine op het verminderen van pijn bij mensen met chronische lage rugpijn. De werkzaamheid van het gebruik van 1 tablet melatonine (10mg) per dag wordt vergeleken met placebo. Tevens wordt onderzocht of de eventuele pijnvermindering groter is bij mensen die naast rugpijn ook slaapstoornissen hebben.
In totaal zullen 250 mensen deelnemen aan het onderzoek: 125 deelnemers zullen door loting worden ingedeeld in de melatoninegroep en 125 deelnemers in de placebogroep.

Verwachte resultaten

Naast het effect van melatonine op de pijn, zal onder andere ook worden gekeken naar dagelijks functioneren, slaapkwaliteit, bijwerkingen en kwaliteit van leven. Metingen vinden plaats bij de voormeting en na 6, 12 en 26 weken. Naast bepaling van de (klinische) effecten zal er een kosteneffectiviteitsanalyse worden uitgevoerd.

Kenmerken

Projectnummer:
10140262210004
Looptijd: 7%
Looptijd: 7 %
2024
2027
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. B.W. Koes
Verantwoordelijke organisatie:
Erasmus Medisch Centrum