Memosa Nijmegen Mentormoeders voor Steun en Advies
Vraagstuk
Het signaleren van partnergeweld en acceptatie van hulp door het slachtoffer is vaak lastig. In het project MeMoSA (MentorMoeders voor Steun en Advies) zijn huisartsen getraind in het signaleren en bespreekbaar maken hiervan. Moeders kunnen in de huisartspraktijk hulp krijgen van een speciaal getrainde mentormoeder. Helpt dit de moeder te empoweren? En accepteert zij (professionele) hulp voor zichzelf en de kinderen?
Onderzoek
Voor en na het begeleidingstraject hebben moeders vragenlijsten ingevuld. Zestien moeders en dertien huisartsen zijn geïnterviewd. De mentormoeders hebben het project in een focusgroep geëvalueerd.
Uitkomst
Bij 39 procent van de vrouwen die het gehele begeleidingstraject hebben doorlopen, is het sociale netwerk verbeterd. De helft heeft professionele hulp voor zichzelf geaccepteerd. De vrouwen waarderen het luisterend oor van de mentormoeder en haar adviezen over bijvoorbeeld relatie en opvoeding.
Producten
Auteur: Maartje JW Loeffen, Sylvie H Lo Fo Wong, Fred PJF Wester, Miranda GH Laurant en Antoine LM Lagro-Janssen.
Magazine: BMC Family Practice
Verslagen
Eindverslag
Signalering van partnergeweld en acceptatie van hulp door het slachtoffer is vaak een probleem. Het project MeMoSA (MentorMoeders voor Steun en Advies) Nijmegen heeft als doel de signalering door huisartsen te verbeteren en een laagdrempelige vorm van hulp te bieden aan moeders die slachtoffer zijn van partnergeweld. Om dit te bereiken worden huisartsen getraind in het signaleren en bespreekbaar maken van partnergeweld en wordt mentormoederhulp in de huisartspraktijk aangeboden. Mentormoeders zijn meestal zelf moeder en getraind in het begeleiden van moeders die slachtoffer zijn van partnergeweld. De wekelijkse begeleiding is gericht op het sterker maken van de vrouw en duurt 16 weken. Het doel van mentormoederhulp is afname van geweld, uitbreiding van het sociale netwerk, verbetering van depressieve klachten en acceptatie van (professionele) hulp voor moeder en kind.
Signalering van partnergeweld en acceptatie van hulp door het slachtoffer is vaak een probleem. Het project MeMoSA (MentorMoeders voor Steun en Advies) Nijmegen heeft als doel de signalering door huisartsen te verbeteren en een laagdrempelige vorm van hulp te bieden aan moeders die slachtoffer zijn van partnergeweld. Om dit te bereiken worden huisartsen getraind in het signaleren en bespreekbaar maken van partnergeweld en wordt mentormoederhulp in de huisartspraktijk aangeboden. Mentormoeders zijn paraprofessionals, meestal zelf moeder en zijn getraind in het begeleiden van moeders die slachtoffer zijn van partnergeweld. De wekelijkse begeleiding is gericht op “empowerment” van de vrouw en duurt 16 weken. Het doel van mentormoederhulp is afname van geweld, uitbreiding van het sociale netwerk, verbetering van de geestelijke gezondheid, bewustwording van de gevolgen voor de kinderen en acceptatie van (professionele) hulp voor moeder en kind.