Mobiele menu

Methodiekontwikkeling geïntegreerd richtlijngebruik bij multimorbiditeit

Ruim 799.000 patiënten in Nederland hebben te maken met multimorbiditeit. Zij hebben voor hun verschillende ziektes vaak meerdere behandelaars. Onderlinge en overkoepelende afstemming van behandelingen is van groot belang voor een integrale aanpak van zorg. Dit is echter nog geen standaard zorg omdat richtlijnen vaak ziekte- en specialisme-specifiek ontwikkeld worden zonder verwijzingen naar informatie over de behandelingen van co-morbide aandoeningen.

Doel en samenwerking

In dit project hebben richtlijnontwikkelaars van het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten samen met computer scientists van de Vrije Universiteit Amsterdam een manier ontwikkeld om deze koppelingen mogelijk te maken tussen (para)medische richtlijnen en/of losse modules ter ondersteuning van de zorg voor het toenemende aantal patiënten met multimorbiditeit. 

Resultaat

Het resultaat is een prototype van een digitale tool ontwikkeld die gebruikers helpt om links te realiseren tussen medische richtlijnen. De tool gebruikt bestaande medische terminologieën zoals SNOMED-CT en ICD-10 om dit te doen. De tool herkent medische terminologie in de richtlijntekst, laat de gebruiker zien welke SNOMED-CT termen hierbij kunnen passen en geeft aan welke richtlijnen er over deze term beschikbaar zijn. De gebruiker van de tool kan hierbij zelf kiezen welke links uiteindelijk aan de richtlijngebruiker worden getoond.

Door binnen een richtlijntekst links aan te bieden naar andere gerelateerde richtlijnen, worden zorgprofessionals ondersteund in het snel navigeren tussen richtlijnen. Dit is met name belangrijk bij de zorg voor de groeiende groep patiënten met meerdere chronische ziektes (multimorbiditeit).

Aanbevelingen

Op basis van de resultaten wordt aanbevolen om de ontwikkeling van een nationale structuur te faciliteren voor digitale richtlijndatabases met afspraken over onderliggende terminologieën. Daarnaast is het advies om gebruik te maken van SNOMED-CT als onderliggende terminologie en de hieraan gekoppelde medische terminologieën zoals ICD-10. Ook wordt aangeraden om te zorgen voor middelen voor doorontwikkeling en onderhoud van de tool voor koppelingen.

Producten

Titel: Linking Clinical Practice Guidelines for Multimorbidity
Auteur: Majid Mohammadi, Annette ten Teije, Tim Christen, Janke de Groot, and Marlies Verhoef
Link: https://sites.google.com/view/kr4hc2023/program/proceedings?authuser=0
Titel: Geïntegreerd Richtlijngebruik bij Multimorbiditeit
Auteur: Marlies Verhoeff & Majid Mohammadi
Titel: Innovatie van Richtlijnen
Auteur: Marlies Verhoeff, Janke de Groot, Wouter Harmsen, Frans van der Horst
Titel: Geïntegreerd Richtlijngebruik bij Multimorbiditeit: Eerste inzichten
Auteur: Marlies Verhoeff en Janke de Groot
Titel: Methodiek ontwikkeling geïntegreerd gebruik richtlijnen
Auteur: Janke de Groot
Titel: Linking Guidelines for mulitmorbidity: the development of Webofguidelines.nl , a digital guideline-linking tool
Auteur: Marlies Verhoeff, Tim Christen en Majid Mohammadi
Titel: Geïntegreerd Richtlijngebruik bij Multimorbiditeit
Auteur: Marlies Verhoeff & Majid Mohammadi
Titel: Geïntegreerd Richtlijngebruik bij Mulltimorbiditeit, eerste inzichten
Auteur: Marlies Verhoeff en Janke de Groot

Kenmerken

Projectnummer:
516022529
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2024
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. J.F. de Groot
Verantwoordelijke organisatie:
Federatie Medisch Specialisten
Afbeelding

Innovatie van richtlijnen

Richtlijnen beschrijven (een deel van) een zorgproces waarin is vastgelegd wat noodzakelijk is om goede zorg te verlenen. We financieren 9 projecten die onderzoeken hoe de actualiteit, toegankelijkheid en praktische bruikbaarheid van richtlijnen verbeterd kan worden. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.