Mobiele menu

MI-Tale - A personalized psychobiographic game to access and preserve memories of people with dementia

MI-Tale: maakt het delen van herinneringen makkelijker

 

Ouderen met dementie vallen terug op vroegere ervaringen. Voor hun naasten is het vaak lastig te begrijpen wat hun geliefde nu echt bezig houdt. Het delen van herinneringen is daarom niet altijd makkelijk. Hoe stel je de juiste vragen? Hoe kom je echt met elkaar in gesprek? 

Hoe het werkt 

MI-Tale ontwikkelt een online spel dat herinneringen helpt ophalen met behulp van beeld en geluid van belangrijke gebeurtenissen uit de tijd waarin iemand opgroeide. De op die manier verzamelde herinneringen vormen samen met persoonlijke verhalen en foto’s een digitaal levensboek om samen te bekijken. Voor zorgverleners die werken met het het zogeheten Psychobiography Care Model, dat uitgaat van persoonlijke herinneringen, wordt een eigen versie ontwikkeld.

Wat het oplevert 

Een digitaal spel is een goede manier om samen herinneringen op te halen, en al doende het brein te trainen. Door het spel te spelen wordt het levensverhaal van de hoofdpersoon vastgelegd. Maar belangrijker is nog dat het spel het gesprek en begrip tussen de oudere met dementie en zijn of haar omgeving bevordert.

Voor wie

In eerste instantie voor ouderen met (beginnende) dementie en hun sociale omgeving. Maar ook ouderen zonder cognitieve beperkingen kunnen het spel gebruiken voor het vastleggen van hun levensverhaal.

 

Producten

Titel: The use of information and communication technologies by older people with cognitive impairments: from barriers to benefits
Auteur: Blok, Marije, van Ingen, Erik, de Boer, Alice H., Slootman, Marieke
Magazine: Computers in Human Behavior

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
735160003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Blok
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Nationaal Ouderenfonds