Mobiele menu

Microfluidics-based alveolar barrier model to evaluate nanoplastic translocation.

Aanleiding

Plastic afval komt voor als micro- en nanodeeltjes. Deze ontstaan enerzijds door de afbraak van grotere stukken plastic, en zijn anderzijds mogelijk aanwezig in consumentenproducten zoals cosmetica, verpakkingen en kleding. Deze plastic deeltjes kunnen schadelijk zijn voor mensen, vooral als ze worden ingeslikt of ingeademd. Maar er is weinig bekend over hun exacte impact op de menselijke gezondheid. Het is onduidelijk in hoeverre de deeltjes fysiologische barrières kunnen doorbreken om via de bloedbaan kwetsbare organen te bereiken.

Doel en onderzoeksopzet

De onderzoekers wilden een in-vitro menselijk longmodel ontwikkelen dat de complexe 3D-architectuur van de long nabootst. Het doel was om daarmee de opname van nanoplastics door inademing te bestuderen en informatie te verzamelen over de translocatie van nanoplastics door de longbarrière naar het bloed.

Resultaten

Met behulp van 3D-printen en microfabricage, extracellulaire matrix en longepitheelcellen is een longmodel gebouwd dat de complexe architectuur van de longen nabootst. Plastic nanodeeltjes zijn gekleurd met een hydrofobe en fluorescerende kleurstof, zodat ze met de fluorescentiemicroscopie gedetecteerd konden worden. In vervolgonderzoek zal de passage van nanoplastics door de kunstmatige bloed-alveolaire barrière geëvalueerd worden.

Uitvoerende partijen

Dit project is uitgevoerd door Dr. ir. B. Venzac van University of Twente, in samenwerking met prof. dr. F.R. Cassee van het RIVM

Verslagen


Eindverslag

  

  

Kenmerken

Projectnummer:
458001008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. ir. B. Venzac
Verantwoordelijke organisatie:
University of Twente

Contact

Wilt u meer informatie over dit project? Neem contact op via onderstaande contactgegevens.

Contact

Frank Pierik

Programmamanager
MicroplasticsHealth [at] zonmw.nl

Marije van der Kamp

Programmasecretaris
MicroplasticsHealth [at] zonmw.nl