Mijn (t)huis, mijn kwaliteit van leven: een actieonderzoek naar crisispreventie in de Wlz
Het project “Mijn (t)huis, mijn kwaliteit van leven” richt zich op het verbeteren van de zorg voor kwetsbare ouderen die thuis wonen. Door vergrijzing, complexere zorgvragen, druk op mantelzorgers en personeelstekorten stijgt de druk op de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit leidt tot langere wachtlijsten en meer spoedopnames in verpleeghuizen. Zo'n 30-40% van deze opnames is het gevolg van crisissituaties thuis.
Doel
De kern van het project is de ontwikkeling van een signaleringstool die zorgprofessionals, mantelzorgers en cliënten ondersteunt bij het herkennen van factoren die kunnen leiden tot een crisissituatie thuis. De signaleringstool helpt om deze risicofactoren beter te identificeren en met de eveneens te ontwikkelen werkwijze preventief in te grijpen voordat de situatie verslechtert.
Aanpak
Het onderzoek bestaat uit drie fasen. In fase één worden ouderen en mantelzorgers geïnterviewd die na een crisis zijn opgenomen in een verpleeghuis. Deze resultaten, samen met vragenlijsten en literatuuronderzoek, vormen de basis voor een eerste versie van de signaleringstool. In fase twee wordt de signaleringstool getest bij ouderen, die op de wachtlijst voor een verpleeghuis staan, om te zien of risicofactoren tijdig gesignaleerd kunnen worden. Op basis van feedback wordt de tool verder ontwikkeld. In fase drie wordt de tool aangescherpt en getest bij ouderen die nog niet bekend zijn bij de Wlz, om vroege signalering mogelijk te maken.
Samenwerkingspartners
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met verschillende partners uit de zorgsector. Hogeschool Windesheim leidt het onderzoek, met betrokkenheid van het lectoraat Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg en de Werkplaats Sociaal Domein (Ouderen). Zorgorganisaties zoals IJsselheem en Zorggroep Almere leveren belangrijke input vanuit de praktijk door cliënten en zorgprofessionals te betrekken. Daarnaast participeren mantelzorgers, cliënten en zorgverzekeraars, waaronder Zilveren Kruis, in adviesgroepen om de ontwikkelde tools en werkwijzen te testen en aan te scherpen. Ook wordt samengewerkt met Zorgon voor zorgbemiddeling, en lokale patiëntenorganisaties, zoals de Flevolandse Patiëntenfederatie en de VMCA, die de belangen van de doelgroep vertegenwoordigen.
(Verwachte) Resultaten
Dit project levert belangrijke inzichten in factoren die bijdragen aan crisissituaties bij thuiswonende ouderen. De te ontwikkelen signaleringstool en preventieve werkwijze helpen deze crises beter te voorkomen. Dit leidt uiteindelijk tot minder spoedopnames en betere afstemming van zorg op de wensen en behoeften van de cliënt. Daarmee draagt het project bij aan verbetering van de kwaliteit van leven van ouderen en vermindering van de druk op mantelzorgers en zorgprofessionals. Het uiteindelijke doel is om ouderen langer op een veilige en kwalitatief goede manier thuis te laten wonen en bij te dragen aan een soepelere overgang naar verpleeghuiszorg, mocht dit nodig zijn.