Modulating gut host-microbe interactions in a human in vitro (HoxBan) system to develop pre/pro-biotic therapies for Inflammatory Bowel Disease
Projectomschrijving
Ronde 2017 Module Maatschappelijke Partners:
Darmbacteriën zijn belangrijk voor mens en dier en helpen bij de vertering van voedsel, produceren vitaminen, beschermen tegen infecties en trainen het immuun systeem. Er zitten honderden verschillende soorten in de menselijke darm, kortweg het “microbioom”. Van veel soorten is niet precies bekend wat ze doen. We weten wel dat het microbioom sterk is veranderd in patiënten met bijvoorbeeld een darmziekte, diabetes, kanker of neurologische ziekten, maar of dit oorzaak-of-gevolg is van de ziekte is nog onduidelijk. Laboratorium dieren, vooral muizen, worden in toenemende mate gebruikt om deze oorzaak-of-gevolg vraag te testen, maar die zijn hier eigenlijk niet geschikt voor omdat ze een heel andere microbioom hebben dan de mens.
In dit project gaan we een nieuw proefdier-vrij systeem gebruiken om de communicatie tussen menselijke darmcellen en darmbacteriën te bestuderen. Het uiteindelijke doel is om nieuwe en therapieën te ontwikkelen die gebaseerd zijn op pre- en/of probiotica.
In dit project gaan we een nieuw proefdier-vrij systeem gebruiken om de communicatie tussen menselijke darmcellen en darmbacteriën te bestuderen. Het uiteindelijke doel is om nieuwe en therapieën te ontwikkelen die gebaseerd zijn op pre- en/of probiotica.
Verslagen
Samenvatting van de aanvraag
Darmbacteriën zijn belangrijk voor de mens en dier. Ze zijn essentieel voor de vertering van voedingsvezels, produceren vitaminen, beschermen tegen infecties en trainen het immuun systeem. Mensen hebben honderden verschillende soorten in de darm, kortweg het “microbioom”. Van veel soorten is niet precies bekend wat ze doen. Wel weten we dat het microbioom sterk is veranderd in patiënten met een darmziekte, diabetes, kanker of neurologische ziekten. De cruciale vraag is of dit veranderde microbioom oorzaak of gevolg is van de ziekte. Laboratorium dieren, vooral muizen, worden in toenemende mate gebruikt om deze oorzaak-of-gevolg vraag te testen. Echter, door een ander dieet is het muizen microbioom nogal anders dan dat van mensen en ook de functie is niet identiek door een andere darmanatomie en –fysiologie.
In dit project gaan we een nieuw proefdier-vrij systeem gebruiken om de communicatie tussen menselijk darmepitheelcellen en darmbacteriën te bestuderen. Hierin willen we voedingstoffen testen die het microbioom stimuleren en therapieën ontwikkelen voor patiënten met chronische darmontsteking die gebaseerd zijn op pre- en/of probiotica.