Mobiele menu

MOE! Meedoen, Opladen, Energie! Vermoeidheidprogramma voor jongeren met Niet Aangeboren Hersenletsel

‘Ik moet door vermoeidheid steeds kiezen wat ik wel en niet kan doen, is hier nu echt niets aan te doen?’ Voor jongeren met niet aangeboren hersenletsel (NAH) blijkt dat vermoeidheid de meest onbegrepen en belemmerende klacht is in het dagelijks leven.

Dit project richt zich op het geschikt en beschikbaar maken van een behandelprogramma voor jongeren om vermoeidheid te verminderen. Project MOE! Meedoen, Opladen, Energie!, weer grip op vermoeidheid!  

Doel

Middels het project ‘MOE! Meedoen, Opladen, Energie!’ wordt een bewezen effectieve behandeling om vermoeidheid te verminderen (COgnitive and GRaded Activity Therapy COGRAT), aangepast voor jongeren (12-18 jaar) met NAH die in revalidatiebehandeling zijn. Vervolgens wordt deze op jongeren aangepaste behandeling ‘blended’ gemaakt zodat er zowel thuis middels e-health applicaties, als op locatie therapie gevolgd kan worden. Het uiteindeliojke programma wordt getest en geïmplementeerd in de revalidatiecentra: Basalt, Merem, Revant en Heliomare.

Aanpak

Dit project wordt uitgevoerd in samenwerking de doelgroep, jongeren met NAH, en de vier bovengenoemde revalidatiecentra. Eerst zal met de doelgroep en zorgprofessionals het COGRAT programma aangepast worden rekening houdend met bestaande wensen en behoeften. Daarvoor worden co-creatiesessies met tenminste 8 jongeren (12-18 jaar) en 8 professionals gorganiseerd. Hierna wordt het aangepaste programma omgevormd tot een ‘blended-care’ behandeling in een aantal iteraties (2-3) met behulp van eHealth applicaties (Minddistrict/Physitrack). Bij jongeren met NAH van Basalt wordt het behandelprogramma in eerste instantie getest waarna een pilot studie met 6-10 patiënten per revalidatiecentrum volgt en verdere implementatie plaats vindt.

Samenwerkingspartners

Allereerst zijn de jongeren met NAH een belangrijke partij binnen dit project. Daarnaast wordt samengewerkt tussen vier revalidatiecentra, drie kennisinstellingen en twee commerciële bedrijven die e-health applicaties aanbieden.

Alle revalidatiecentra hebben veel ervaring met de doelgroep en de kennisinstellingen en e-health partners vullen de projectgroep aan waardoor er een mooie samenwerking is om gezamenlijk een passende, moderne oplossing te creëren voor vermoeidheid bij jongeren met NAH.

Samenwerkingspartners

Jongeren met NAH

Revalidatiecentra

  • Basalt Revalidatie
  • Heliomare
  • Merem
  • Revant

Kennisinstellingen

  • Haagse Hogeschool
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • Universiteit Leiden

Commerciële e-Health partners

  • Minddistrict
  • Physitrack

Verwachte resultaten

Aan het einde van het project is er voor de jongeren met NAH een kansrijke innovatie beschikbaar welke in blended vorm jongeren leert omgaan met vermoeidheid en de fysieke conditie verbetert: het MOE! (Meedoen, Opladen, Energie!) behandelprogramma.

Het beoogde MOE! behandelprogramma is geschikt voor jongeren met NAH (12-18 jaar, traumatisch/niet-traumatisch) en zal in eerste instantie in de vier deelnemende revalidatiecentra beschikbaar zijn. Via ons bestaande netwerk Hersenletsel en Jeugd (HeJ) zal het behandelprogramma na afronding van het project verder uitgerold worden om het zo voor zo veel mogelijk jongeren met NAH en vermoeidheidsproblemen in Nederland beschikbaar te maken.

Kenmerken

Projectnummer:
10960102310019
Looptijd: 24%
Looptijd: 24 %
2023
2025
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
M. van der Holst PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Basalt