Mobiele menu

Monitoring en evaluatie van de uitbreiding, implementatie en borging van partnerschapsreleaties binnen het Nederlandse reuma en psoriasisonderzoek

Proeftuin
Het onderzoek wordt uitgevoerd binnen de proeftuin 'Netwerk Onderzoekspartners’. Dit is een innovatief project dat streeft naar structurele patiëntenparticipatie in wetenschappelijk medisch onderzoek. Dit doen zij op het gebied van reuma en psoriasis in de vorm van partnerschappen tussen onderzoekers en patiënten. Het netwerk bestaat uit ervaringsdeskundigen die in een tweedaagse training opgeleid zijn tot onderzoekspartner. Een onderzoekspartner is een persoon met een chronische aandoening die actief deel uitmaakt van een onderzoeksteam. De functie onderzoekspartner heeft als doel een positieve bijdrage te leveren aan het onderzoek vanuit de eigen ervaringsdeskundigheid.

Doelstelling

Door het dichtbij volgen en evalueren van de partnerschappen tussen onderzoekers en onderzoekspartners wil het project inzicht krijgen in patiëntenparticipatie in onderzoek. Daarbij kijken we naar de randvoorwaarden voor structurele patiëntenparticipatie in medische/klinische onderzoeksprojecten. Daarnaast is het doel om succesfactoren toe te passen binnen de context van een netwerk van onderzoekspartners.

Methode
Binnen het project wordt onder meer gebruik gemaakt van interviews, focusgroepen, enquête en dieptestudies van specifieke partnerschappen. 

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
415020004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. N. Hutting
Verantwoordelijke organisatie:
Reumapatiëntenbond