Mobiele menu

MOVIT Optimalisering van de kwaliteit van medische zorg in verzorgingshuizen; implementatie van een veelbelovend zorgmodel

Betere medische zorg in verzorgingshuizen

De politiek, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de beroepsorganisaties KNMG, LHV en NHG vinden dat de medische zorg in verzorgingshuizen onvoldoende is. Bewoners worden steeds ouder en kwetsbaarder en hebben meer verzorging nodig. De zorg is echter niet meegegroeid.

Doel
Het doel van MOVIT (Medische zorg Optimalisatie Verzorgingshuizen Implementatie) is om de zorg anders in te zetten, met een betere kwaliteit tot gevolg. Uitgangspunten:
• vooruitlopen op de klacht (proactief);
• zorgplan gericht op kwaliteit van leven;
• multidisciplinaire uitvoering;
• goede afspraken over samenwerking, personeel, infrastructuur en financiering.

Werkwijze
Verzorgingshuizen in Zuid-Holland Noord hebben Lokale Werkgroepen ingericht en zijn aan de slag gegaan met hun verbeterplan. Het realiseren van een multidisciplinair overleg (MDO) is wenselijk. MOVIT geeft hen ondersteuning en meet daarnaast de tevredenheid en uitwerking op de kwaliteit van zorg.

Doelgroep
Bewoners van 42 verzorgingshuizen in Zuid-Holland Noord.

Producten

Titel: A Structured Process Description of a Pragmatic Implementation Project: Improving Integrated Care for Older Persons in Residential Care Homes
Auteur: Poot, Antonius J., de Waard, Claudia S., Wind, Annet W., Caljouw, Monique A. A., Gussekloo, Jacobijn
Magazine: Inquiry
Titel: Satisfaction in Older Persons and General Practitioners during the Implementation of Integrated Care
Auteur: Poot, Antonius J., Caljouw, Monique A. A., Waard, Claudia S. de, Wind, Annet W., Gussekloo, Jacobijn
Magazine: PLoS ONE

Verslagen


Eindverslag

Regionale implementatie van integrale zorg voor ouderen in het verzorgingshuis. Evaluatie van het MOVIT project.

Introductie: Bewoners van verzorgingshuizen zijn de afgelopen decennia ouder en meer zorgbehoeftig geworden, terwijl de organisatie en competenties van de betrokken zorgverleners niet veranderd zijn. De medische zorg wordt grotendeels door huisartsen verleend zonder specifieke aanpassingen van organisatie of opleiding voor deze groep ouderen met complexe hulpvragen. De voordelen van een verbeterd, meer proactief en tussen meerdere disciplines afgestemd model van medische zorg zijn aangetoond door verschillende studies en veelbelovende praktijkvoorbeelden.

Doelstelling: Het MOVIT project is een regionale implementatie van dit verbeterd zorgmodel in 43 verzorgingshuizen in de regio Zuid Holland-Noord. Deze ’Toolkit’ geeft een gedetailleerde beschrijving van de implementatie en de basisinterventie.

Interventie: MOVIT wordt uitgevoerd volgens een weloverwogen strategie. ’Evidence based‘ implementatie en zorgmodellen zijn toegepast. Het verloop van de implementatie en het effect van de interventie zijn geëvalueerd.
De basisinterventie bestaat uit het vormen van een Lokale Werkgroep (LWG) per verzorgingshuis. Iedere LWG benoemt haar eigen ambitieniveau en verbeterdoelen. Hierbij ontvangen de LWGen ondersteuning en scholing vanuit het MOVIT project.
Bij de implementatie zijn in de regio alle 43 verzorgingshuizen, huisartsen, verzorgenden en verpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde en apothekers actief benaderd en betrokken. Er worden voorwaarden voor deelname ontwikkeld in samenwerking met zorg- en financiële organisaties.

Evaluatie: Gedurende de procesevaluatie is de voortgang van de implementatie gevolgd en vastgelegd. De resultaten zijn bij de bewoners, hun mantelzorgers en zorgverleners gemeten door het afnemen van mondelinge interviews bij de bewoners (minimaal 30 bewoners per verzorgingshuis) en het sturen van vragenlijsten aan de mantelzorgers en zorgverleners (huisartsen, verzorgenden/verpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde en apothekers) bij aanvang en minimaal 12 maanden na de start van de implementatie.

Uitkomsten
Procesevaluatie De implementatie leidt tot deelname van 41 van de 43 verzorgingshuizen (95%) aan het onderzoek waarbij in 32 huizen de volledige interventie toegepast is (78%). Deze interventie wordt nu, na afloop van het project, in bijna alle (39 van de 41 huizen) voortgezet. De werkgroepen hebben gemiddeld een looptijd van 13 maanden waarbinnen gemiddeld 5 bijeenkomsten plaatsgevonden hebben. De meerderheid van de deelnemers aan de LWG ervaarde de samenwerking als (ruim) voldoende en voelde zich voldoende gehonoreerd voor hun tijdsinvestering aan voorbereiding en deelname aan de LWG.

Ervaren veranderingen in zorgorganisatie
De veranderingen in zorgorganisatie blijken zowel uit de ervaringen van zorgverleners als zorgontvangers. Zij rapporteren een toename in het aantal gehouden multidisciplinair overleggen (MDO’s), een toegenomen deelname van huisartsen hieraan en een verbeterde samenwerking tussen disciplines. Bewoners rapporteren ook dat ze, na de implementatie, vaker steeds door de zelfde huisarts bezocht worden.

Effecten ervaren door zorgverleners: Zorgverleners ervaren belangrijke verbeteringen gedurende de implementatie. Alle betrokken disciplines ervaren een toegenomen tevredenheid over de door hen zelf verleende zorg en een verbetering van de kwaliteit van de zorg in het verzorgingshuis. Alle zorgverleners ervaren een betere onderlinge afstemming en hebben de indruk beter geinformeerd te zijn over de ziekten en gezondheidsproblemen van de bewoners.

Effecten ervaren door bewoners en mantelzorgers: Na de implementatie ervaren bewoners een betere samenwerking tussen de zorgverleners. Ze vonden de bejegening door de huisarts duidelijk beter en deze was meer bereid in gesprek te gaan over fouten of zaken die naar de mening van de bewoner niet goed gegaan zijn. De mante

De medische zorg voor ouderen in de verzorgingshuizen leidt al jaren tot kritiek. Lokale en regionale experimenten hebben aangetoond dat door de invoer van medische regie de kwaliteit en efficiëntie van medische zorg in verzorgingshuizen verbetert. Ondanks deze positieve uitkomsten is dit veelbelovende zorgmodel voor verzorgingshuizen nog niet structureel ingevoerd. Het is onduidelijk wat hiervoor de redenen zijn.

MOVIT beoogt te komen tot zorg van aantoonbare kwaliteit voor alle bewoners en professionele voldoening voor de zorgverleners bij een op lange termijn vol te houden belasting. Hiertoe wordt een zorgmodel geïmplementeerd waarbij alle betrokken partijen hun deskundigheid inbrengen. Sleutelbegrippen hierbij zijn pro-actieve en multidisciplinaire zorgverlening. Een structurele samenwerking tussen huisartsen en het verzorgingshuis is hierbij essentieel.

MOVIT wil dit bereiken door het invoeren van Lokale Werkgroepen per verzorgingshuis of per cluster van verzorgingshuizen. Aan de werkgroepen nemen minimaal deel: een aanspreekbare groep huisartsen, een specialist ouderengeneeskunde, een apotheker en een vertegenwoordiging vanuit het verzorgingshuis. Deze groepen worden begeleid door een kaderhuisarts ouderengeneeskunde. Het werkgebied van MOVIT is de regio Zuid-Holland Noord.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
311060401
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. J. Gussekloo
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden University Medical Center