Mobiele menu

Multicenter Randomized Clinical Trial of Endovascular Treatment of Acute Ischemic Stroke in The Netherlands for Late arrivals: MR CLEAN-LATE

Een beroerte door afsluiting van een hersenbloedvat, ook wel herseninfarct, komt in Nederland ruim 30.000 keer per jaar voor. Een nieuwe behandeling is de intra-arteriële behandeling, waarbij door middel van een klein slangetje het stolsel op mechanische wijze uit het bloedvat wordt verwijderd. Deze methode is in de recent afgeronde Nederlandse MRCLEAN studie veilig en effectief gebleken mits uitgevoerd binnen 6 uur na het ontstaan van de klachten.
Echter, een deel van de patiënten met een herseninfarct arriveert te lang na het begin van de klachten in een ziekenhuis en komt nu niet in aanmerking voor deze behandeling.
Er zijn aanwijzingen dat een deel van de patiënten die na de bovengenoemde 6 uur arriveren en aan een aantal extra voorwaarden voldoen toch een positief behandeleffect kunnen hebben.
Om dit te testen wordt een studie gestart waarin deze patiënten 1 op 1 worden gerandomiseerd tussen intra-arteriële behandeling en geen intra-arteriële behandeling.

Richtlijn

Bekijk de bijbehorende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase

Kenmerken

Projectnummer:
843004121
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
R.J. Oostenbrugge MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht Universitair Medisch Centrum Plus