Multidisciplinaire implementatie van het zorgprogramma Gezond Gewicht gericht op kinderen met overgewicht en obesitas en hun ouders in Zwolle
Doel
Minimaal 2 multidisciplinaire kernteams van eerstelijns zorgverleners brengen een evidence-based zorgprogramma in de praktijk.
Resultaten
De resultaten van het project zijn beschreven in de factsheet ‘Gezond gewicht kinderen, jou een zorg’. Belangrijke uitkomsten:
- Multidisciplinaire casuistiekbespreking leidt tot betere zorg en meer wederzijdse doorverwijzingen en consultatie.
- Een centrale zorgverlener die met het gezin de motivatie verkent en versterkt en die bewaakt of de verleende zorg bij het gezin past is een belangrijke functie. De functie gaf een impuls aan de samenwerking met elkaar.
- Professionals hebben vaardigheden, kennis en tijd nodig om volgens het zorgprogramma te werken. Steun van hun organisatie en financier is onmisbaar.
- Samenwerken met andere partners in de wijk verbreedt de mogelijkheden om een gezonde leefstijl te bereiken.
Praktische hulpmiddelen om het contact met het gezin te ondersteunen vindt u in het Werkboek Gezond Gewicht.
Meer informatie
Producten
Verslagen
Eindverslag
Samenvatting
Kern van dit project dat in de praktijk ‘Gezond Gewicht Kinderen in de Zorg’ werd genoemd was dat minimaal twee multidisciplinaire kernteams van eerstelijns zorgverleners een evidence-based zorgprogramma in de praktijk brengen. Het evidence-based zorgprogramma is de uitkomst van de ATW Gezond Gewicht Kinderen (Zwolle) en staat beschreven op de website www.zorgvoorgezondgewicht.nl .
In oktober 2011 zijn 2 kernteams gestart met hun maandelijkse bijeenkomsten. Deelnemers waren:
- jeugdgezondheidszorg
- orthopedagoog
- kinderfysiotherapeut
- diëtist
- en waar mogelijk een huisarts.
De kernteams kwamen elke maand bijeen en nodigden daar af en toe gasten bij uit. Het bleek dat de professionals, hoewel ze in dezelfde wijk werkten, elkaar en elkaars werkterrein niet of beperkt kenden.
Doel
Preventie en behandeling van kinderen met (dreigend) overgewicht of obesitas en hun ouders. Dit vindt plaats door uitvoering van het zorgprogramma Gezond Gewicht zoals beschreven op www.zorgvoorgezondwicht.nl. Deze evidence-based ketenaanpak wordt in de praktijk gebracht binnen twee multidisciplinaire teams van eerstelijns zorgverleners die een rol hebben in de zorg voor gezond gewicht. De aanpak is een onderdeel van de JOGG-aanpak die in Zwolle Gezonde Stad praktijk is.
Zorgcoördinator Gezond gewicht
Er zijn met aanvullende middelen zorgcoördinatoren aangesteld. Zij voeren taken uit zoals die in de obesitasrichtlijn zijn beschreven voor de centrale zorgverlener gezond gewicht. Belangrijke rollen van hen zijn het stimuleren van de regie door de betrokkenen zelf en dat de juiste zorg bij de juiste persoon komt.
Doelgroep
Doelgroep zijn kinderen met overgewicht en hun omgeving. Intermediaire doelgroepen zijn in ieder geval JGZ-verpleegkundige, JGZ-arts, huisarts, fysiotherapeut, diëtist, orthopedagoog.
Betrokken partijen
Binnen Zwolle Gezonde Stad is er afstemming mogelijk met vele andere partijen. Bijvoorbeeld kinderarts en professionals uit onderwijs, sport en welzijn.
Betrokkenen bij dit project zijn GGD IJsselland, Icare Jeugdgezondheidszorg, Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ), (kinder)fysiotherapiepraktijk, diëtist, Isala klinieken (kinderarts), Progez, MCC Klik, Zorgbelang.