Mobiele menu

Multidisciplinaire richtlijn Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

In de multidisciplinaire richtlijn Prikkelbaredarmsyndroom 2010 staan aanbevelingen voor diagnostiek en behandeling van volwassen patiënten met PDS. Ook een aantal sociaal-economische aspecten van PDS komt aan bod in de richtlijn.

Resultaten

De belangrijkste conclusies staan hieronder.

  • PDS leidt tot een verminderde kwaliteit van leven. 
  • De kosten van ziekte van PDS kunnen aanzienlijk zijn. 
  • Personen met PDS verzuimen 1,5 tot 2 dagen per maand meer dan mensen zonder PDS.
  • Coeliakie komt vaker voor bij patiënten die voldoen aan de criteria voor PDS dan in de algemene bevolking. 
  • Screenen op coeliakie bij patiënten met PDS met diarree valt binnen acceptabele grenzen voor kosteneffectiviteit.
  • Er bestond weinig informatie. Dat heeft geleid tot een groot aantal aanbevelingen over informatievoorziening, uitleg en voorlichting.
  • De plaats van medicamenteuze therapie bij PDS is beperkt vanwege teleurstellende effectiviteit. 
  • Er is beperkt bewijs voor de effectiviteit van kortdurende psychodynamische therapie, cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie.

Verslagen


Eindverslag

Samenvatting Multidisciplinaire richtlijn Prikkelbaredarmsyndroom 2010 In de Multidisciplinaire richtlijn Prikkelbaredarmsyndroom 2010 staan aanbevelingen voor diagnostiek en behandeling van volwassen patiënten met PDS. Ook een aantal sociaaleconomische aspecten van PDS komt aan bod in de richtlijn. De richtlijn is tot stand gekomen met medewerking van vertegenwoordigers van patiënten, huisartsen, maagdarmlever-artsen, internisten, psychologen, diëtisten en bedrijfsartsen. De belangrijkste conclusies zijn: • PDS leidt tot een verminderde kwaliteit van leven, vergelijkbaar met die voor COPD en dikkedarmkanker. Uit buitenlands onderzoek blijkt dat de kosten van ziekte van PDS aanzienlijk kunnen zijn, rond de € 800 per patiënt per jaar in Frankrijk en Duitsland. Personen met PDS verzuimen anderhalf tot twee dagen per maand meer dan mensen zonder PDS. • Coeliakie komt vaker voor bij patiënten die voldoen aan de criteria voor PDS dan in de algemene bevolking. Screenen op coeliakie bij patiënten met PDS met diarree valt binnen acceptabele grenzen voor kosteneffectiviteit. • Bij patiënten met PDS bestaat een groot gebrek aan informatie betreffende hun aandoening. De intensieve inbreng vanuit de patiëntenvereniging heeft geleid tot een groot aantal aanbevelingen over informatievoorziening, uitleg en voorlichting en vervolgbeleid. • De plaats van medicamenteuze therapie bij PDS is beperkt vanwege de teleurstellende effectiviteit. Er is beperkt bewijs voor de effectiviteit van kortdurende psychodynamische therapie, cognitieve gedragstherapie en hypnotherapie. • Er zijn samenwerkingsafspraken gemaakt tussen de betrokken zorgverleners over informatievoorziening, verwijzen en terugverwijzen, taakafbakening en afstemming van zorg.
Er zijn twee voorbereidende telefonische vergaderingen gehouden op 8 en 26 mei 2008. De eerste plenaire werkgroepvergadering werd gehouden op 16 december 2008 In 2009 werd vergaderd op 19 februari, 23 april, 30 juni en 22 september. Er werd zoals aangegeven in de aanvraag een kerngroep samengesteld, met als de doel de beleidsmatige zaken rondom de werkgroep te bespreken. In deze kerngroep waren vertegenwoordigd; de voorzitter van de werkgroep, de inhoudelijke coördinator, de projectleider, en een senior staflid. De werkgroep is verdeeld in subgroepen met verschillende aandachtspunten zoals: Patientenperspectief, diagnostiek, medicatie, psychologische interventies, leefstijlinterventies, sociaal/economische aspecten. Bijna iedere subgroep heeft nu 2 maal teruggekoppeld aan de plenaire werkgroep.

Kenmerken

Projectnummer:
150020022
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2011
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A. de Vries - Moeselaar
Verantwoordelijke organisatie:
Nederlands Huisartsen Genootschap
Afbeelding

Kwaliteitsinstrumenten en kwaliteitsbeleid

Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals, de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Daarom stimuleren we de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening hiervan. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.