Mobiele menu

Multiple-triazole-resistant aspergillosis

De ziekenhuissschimmel Aspergillus fumigatus kan levensbedreigende infecties veroorzaken bij patiënten met een sterk verminderde weerstand. De schimmel is steeds vaker niet of nauwelijks te bestrijden omdat ze veroorzaakt wordt door schimmels die resistent zijn voor bestrijdingsmiddelen.

Het onderzoek wil bewijzen dat de resistentie van de ziekenhuisschimmel samenhangt met het gebruik van bestrijdingsmiddelen (fungiciden). Ook kijken de onderzoekers in hoeverre de resistente schimmel zich heeft verspreid in Nederlandse ziekenhuizen. Daarnaast kijken de onderzoekers naar hoe patiënten het beste behandeld kunnen worden omdat er maar heel weinig andere geneesmiddelen beschikbaar zijn die we kunnen gebruiken.

Fungiciden zijn de belangrijkste groep bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen die gebruikt worden om ziekten veroorzaakt door Aspergillus fumigatus en vergelijkbare schimmels eronder te krijgen. De laatste jaren zien we dat steeds meer patiënten met een verzwakt immuunsysteem onvoldoende bestand zijn tegen agressieve schimmelinfecties zoals patiënten met bloedkanker (leukemie).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
125010006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2008
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. P.E. Verweij
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc