Mobiele menu

Music Moves

Wat houdt het project in?

In dit project staat de verbindende kracht van muziek centraal. Meedoen kan in verschillende rollen. Coaches krijgen een 8-delige training over o.a. omgaan met kwetsbare mensen, sociaal ondernemerschap en presentatievaardigheden. Vervolgens bereiden zij, samen met een kwetsbare doelgroep, muzikale vrijwilligersactiviteiten voor (‘Music Moves’). Bijvoorbeeld dansen met iemand in een rolstoel. Of karaokekunsten vertonen op een daklozenopvang. Een grotere groep deelnemers voert deze activiteiten uit in de introductieweek van de Hogeschool van Amsterdam. Ze worden uitgedaagd om daarna vrijwilligerswerk te blijven doen of coach te worden.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

De jongeren leren om op een positieve, plezierige manier om te gaan met kwetsbare groepen. Met name de coaches leren daarnaast om een activiteit tot in de puntjes te verzorgen. Alle deelnemers krijgen een Europass, zodat ze kunnen laten zien wat ze hebben geleerd en gedaan – bijvoorbeeld aan potentiele werkgevers. Maar het gaafst zijn de beloningen in de vorm van kaartjes voor een muziekevenement.  

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Jongeren met meer en minder kansen en met verschillende achtergronden komen op een betekenisvolle manier met elkaar in contact. Dit bevordert wederzijds begrip en sociale cohesie. De maatschappelijke organisaties die betrokken zijn bij dit project, doen ervaring op met de invulling van de maatschappelijke diensttijd bij een breed publiek. De instellingen bij wie de jongeren hun Music Moves gaan uitvoeren, profiteren onder meer doordat ze hun aanbod kunnen verrijken met aansprekende activiteiten.

Onderzoeksvragen voor het project MDT

  • Hoe kunnen we – door middel van muziek – een nieuwe doelgroep bij MDT betrekken?
  • Hoe kunnen we deze doelgroep op een vernieuwende manier belonen voor hun inzet?
  • Hoe versterk je door middel van muziekactiviteiten de motivatie van jongeren om zich actief bezig te houden met de wereld om hen heen?
  • Hoe bevorder je, mede door muziek, de sociale cohesie binnen invullingen van de MTD met een diverse groep jongeren?
  • Hoe kun je jongeren interesseren voor MDT-activiteiten door te zoeken naar een betere aansluiting met hun vrijetijdsbeleving?

Doelgroep

Mbo’ers, hbo’ers, jongeren met een tussenjaar, werkende jongeren

Regio

Amsterdam

Meer informatie

Producten

Titel: https://projectnet.zonmw.nl/projectnet/servlet/projectnet
Auteur: https://projectnet.zonmw.nl/projectnet/servlet/projectnet

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
743002024
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
B.Sc. R.J. Beimers
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting 10.000 hours