Mobiele menu

Nederlands Dementie Preventie Initiatief (NDPI)

In het NDPI-consortium gaan we onderzoeken hoe we het risico op dementie kunnen verlagen. 

Aanleiding

Een ongezonde leefstijl verhoogt het risico op dementie. Daarom willen we mensen met een verhoogd risico op dementie helpen hun leefstijl te verbeteren. Dit zijn onder andere mensen met een lage opleiding en mensen met een migratie-achtergrond. 

Aanpak

We gaan eerst onderzoeken hoe we deze mensen kunnen betrekken bij onderzoek naar dementie. Ook gaan we met ze in gesprek over wat ze zelf al weten over dementie en hoe wij ze het beste kunnen helpen hun leefstijl te verbeteren. Vervolgens onderzoeken we of een informatie campagne in de wijk de kennis over dementie en het belang van een gezonde leefstijl kan vergroten. Tot slot onderzoeken we of het gebruik van een smartphone app kan helpen om het risico op dementie te verlagen. De deelnemers zullen hierbij geholpen worden door een coach. Zo kunnen ze zelf bepalen hoe ze hun leefstijl willen verbeteren om hun risico op dementie te verlagen.

Meer informatie

Producten

Titel: Increasing awareness for dementia risk reduction through a public awareness campaign in Denmark: A pre-post study.
Auteur: Paauw D, Heger I, Bjerre JF, Ringgaard MF, Stensgård V, Horstkötter D, Köhler S, Deckers K
Magazine: Preventive Medicine

Kenmerken

Projectnummer:
10510032120004
Looptijd: 37%
Looptijd: 37 %
2022
2026
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E. Richard
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University