Mobiele menu

neurotoxic effects of small plastic particles

Aanleiding

De mens wordt op dagelijkse basis blootgesteld aan micro- en nanoplastics (MNPs) via voedsel, (drink)water en consumentenproducten. Maar het is onduidelijk of deze plastic deeltjes negatieve effecten hebben op onze gezondheid. Ondanks de bescherming door de bloed-hersenbarrière, zijn de hersenen bijvoorbeeld kwetsbaar voor effecten van metaal nanodeeltjes. Wellicht geldt hetzelfde voor MNPs.

Doel en onderzoeksopzet

In dit project is onderzocht of en in welke mate MNPs in de hersenen terecht kunnen komen. Dit is onderzocht door gebruik te maken van een in vitro model voor de bloed-hersenbarrière. Ook is onderzocht of MNPs nadelige effecten hebben op de ontwikkeling en/of het functioneren van de hersenen in vitro.

Resultaten

Zowel microplastics als nanoplastics kunnen de bloed-hersenbarrière passeren en de hersenen bereiken. Ook laten de data zien dat MNPs het enzym acetylcholine-esterase, wat een belangrijke rol speelt bij communicatie tussen hersencellen, kunnen remmen. De metingen met gekweekte hersencellen laten echter zien dat de effecten van MNPs op de ontwikkeling en het functioneren van de hersenen beperkt zijn. Deze bevindingen pleiten voor vervolgonderzoek naar de langetermijneffecten van MNPs op immuuncellen in de hersenen (neuroinflammatie) en de indirecte gevolgen daarvan, met name in menselijke hersencellen.

Uitvoerende partijen

Dit project is uitgevoerd door Dr. R.H.S. Westerink (Universiteit Utrecht) in nauwe samenwerking met Université d’Artois (Frankrijk) en Deltares.

Verslagen


Eindverslag

  

  

Kenmerken

Projectnummer:
458001002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R.H.S. Westerink
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Utrecht

Contact

Wilt u meer informatie over dit project? Neem contact op via onderstaande contactgegevens.

Contact

Frank Pierik

Programmamanager
MicroplasticsHealth [at] zonmw.nl

Marije van der Kamp

Programmasecretaris
MicroplasticsHealth [at] zonmw.nl