Niemand verzandt in Zandvoort Project aanpak verward gedrag en overlast.
Projectomschrijving
Als verward gedrag op een vroeg(er) moment wordt gesignaleerd en gemeld, kan er ook eerder actie worden ondernomen.
Doel
Doelstelling van het project is signalen die betrekking hebben op Zandvoorters met verward gedrag zo snel mogelijk te herkennen en zo laagdrempelig mogelijk op te pakken. Samen met ervaringswerkers en kwetsbare Zandvoorters met verward gedrag komen we tot een passend aanbod op het gebied van vrije tijd, dagbesteding en werk(ervaringsplekken). Een ontwikkeling vanuit het perspectief en de behoefte van kwetsbare Zandvoorters.
Werkwijze
Inwoners, vrijwilligers, organisaties, ondernemers en eerste lijn hulpverleners krijgen voorlichting over wat men kan doen als men ziet dat het niet goed gaat met iemand. Zo leert men wat hij/zij zelf kan doen en met wie men contact kan opnemen. Ervaringswerkers krijgen een belangrijke rol in de voorlichting en kunnen steun bieden aan verwarde personen, in samenspraak met het sociaal wijkteam.
Resultaten
Door middel van 12 voorlichtingsbijeenkomsten zijn 250 mensen bereikt, waaronder medewerkers van de sociale dienst, woningbouw, teamleiders van de Albert Heijn en inwoners. Dit heeft geleid tot
meer begrip voor, en het eerder signaleren van, psychische kwetsbaarheid: in het 1e half jaar van het project waren er al 20 aanmeldingen bij het sociaal wijkteam.
Daarnaast hebben 30 kwetsbare mensen deelgenomen aan een herstelacademie cursus. Deelnemers geven aan dat de cursus heeft bijgedragen aan het herstelproces, stabiliteit en een positief steunend netwerk. Er is een behoefde aan verschillende steungroepen gesignaleerd. We starten eind 2019 met een steungroep herstel en een depressie steungroep.
Verder zijn 6 ervaringswerkers aan 1 tot 2 kwetsbare inwoners van het wijkteam gekoppeld. De contacten verlopen goed en geven kwetsbare mensen een luisterend oor en perspectief. De ervaring
met ervaringswerkers is dusdanig positief dat zij ook buiten de kaders van dit project zijn ingezet, onder andere bij een expertmeeting over zorgmijdende gezinnen.
Verslagen
Eindverslag
Samenvatting project “Niemand verzandt in Zandvoort” januari – juni 2018
De projectgroep bestaat uit medewerkers van verschillende organisaties: Pluspunt (welzijnsorganisatie), RIBW, de Key (woonstichting), de Verbeelding (ontwikkeld naar werk), de Herstelacademie, het Sociaal Wijkteam, ervaringswerkers en een mantelzorger. We komen iedere 6 weken bij elkaar om de voortgang van het project te bespreken, te evalueren en nieuwe initiatieven in te brengen.
Er zijn vijf voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd, waaronder een training dementievriendelijke samenleving en een training Mental Health First Aid. De bijeenkomsten hadden tot doel: het informeren van de buurt, vrijwilligers, organisaties in Zandvoort over verwarde personen, over wat je zelf kunt doen en bij wie je terecht kunt als je je zorgen maakt om iemand. De verhalen van ervaringswerkers maken onbegrepen gedrag begrijpelijker.
Er ontstaat meer begrip en herkenning bij de burgers, zij zien eerder dat het niet goed gaat met iemand en weten waar ze terecht kunnen en bij wie ze kunnen melden: hierdoor komen verwarde personen eerder in beeld en kunnen we er voor zorgen dat de juiste hulp wordt ingezet.
Het wijkteam koppelt kwetsbare burgers aan ervaringswerkers om te voorkomen dat ze verzanden, de grip op hun leven behouden. Ervaringswerkers bieden herkenning en perspectief.
De Herstelacademie is gestart met het geven van cursussen in Zandvoort, in september start de derde cursus ‘werken aan je herstel’. We moedigen mensen aan om na het volgen van de cursus door te stromen naar andere activiteiten in Zandvoort of vrijwilligerswerk. De mogelijkheden die Zandvoort biedt op het gebied van vrije tijd en dagbesteding vullen we in op de kaart in Google drive zodat deze straks beschikbaar is voor alle samenwerkingspartners.