Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en arbeidsparticipatie
In Nederland wordt jaarlijks bij 20.000 individuen uit de beroepsbevolking de diagnose Niet-aangeboren Hersenletsel (NAH) gesteld. Hiervan keert maar 40% binnen 2 jaar terug naar werk. Dit is de aanleiding voor de ontwikkeling van de richtlijn 'NAH en Arbeidsparticipatie'. Hierin staat bevordering van arbeidsparticipatie centraal.
Werkwijze
De richtlijnwerkgroep bestaat uit onderzoekers, richtlijnadviseurs en inhoudsdeskundige vertegenwoordigers van beroeps- en patiëntenorganisaties. Op grond van de knelpunten zijn 6 uitgangsvragen opgesteld waar de richtlijn een antwoord op geeft. Systematisch literatuuronderzoek vond onder andere plaats naar effectieve re-integratiebevorderende interventies en voorspellende factoren ten aanzien van arbeidsparticipatie. Ook werd aanvullend kwalitatief onderzoek verricht. Praktijkervaringen van werkgroepleden, werkgevers en patiënten zelf worden opgenomen in de richtlijn.
Resultaten
In september 2011 verschijnt een richtlijn voor beoordeling, behandeling en begeleiding (3B) van NAH patiënten ten aanzien van arbeidsparticipatie. De richtlijn biedt houvast aan alle betrokkenen om meer NAH patiënten succesvol en duurzaam te laten deelnemen aan het arbeidsproces.