Mobiele menu

Niet Wijken! Samenwerkplaats Onbegrepen Gedrag Gelderland-Midden.

Niet Wijken! Samenwerkplaats Onbegrepen Gedrag Gelderland-Midden
In de Samenwerkplaats ‘Niet Wijken’ in de regio Gelderland-Midden doen we praktijkgericht onderzoek naar onbegrepen gedrag dat wordt opgezet en uitgevoerd door onderzoekers, professionals, beleidsmakers en (familie-)ervaringsdeskundigen. Dit doen we vanuit een samenwerkplaats waarbij we aansluiten bij bestaande wijken, netwerken en initiatieven, waarin we met focus en lef bestaande patronen doorbreken, niet wijken voor weerstand en waarbij ons werk concreet en ondersteunend is voor betrokkenen, naasten en professionals. Het project is een vervolg op een eerdere project vanuit ZonMw - startimpuls voor een kenniswerkplaats - zie dossier nummer 10610102210002.

Doel
Het praktijkgericht onderzoek beoogt niet alleen de kennis over personen met onbegrepen gedrag te genereren, maar heeft als nadrukkelijke doel om de omgang met hen, aandacht voor- en samenwerking met hun naasten en de interprofessionele zorg te verbeteren.

Na afronding van de Samenwerkplaats is:

  • Kennis gegenereerd die het handelen van naasten en professionals kan versterken;
  • Zicht gekregen op de kritische succesfactoren in de houding, vaardigheden en het handelen van professionals;
  • Geleerd van- en ervaring opgedaan met de inzet van (familie-)ervaringsdeskundigen;
  • Zicht gekregen op kritische succesfactoren bij het ontwikkelen, inrichten en versterken van duurzame zorg rond personen met onbegrepen gedrag in de wijk; 
  • Een leergemeenschap ontstaan van onderzoekers, professionals, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen.

Aanpak
De samenwerkplaats start met project 1: Thuis in de Wijk. In 3 jaar zullen werkzame factoren van een wijkaanpak rondom onbegrepen in kaart worden gebracht op het niveau van casussen, 3 wijken en ten slotte de regio. Het tweede project (Ervaringen Centraal) start met het verzamelen van goede praktijken. Beide projecten voeden elkaar inhoudelijk door data en leerervaringen uit te wisselen. In de loop van jaar 2 zal een nieuw thema worden aangewezen waarop een derde (afhankelijk van de grootte) en mogelijk ook een vierde project zal worden aangevraagd. Deze zal worden gebaseerd op de vraagstukken die in project 1 en 2 worden aangetroffen en die dan actueel zijn in de verschillende gremia waar de werkplaats mee samen werkt.

Samenwerkingspartners
De samenwerkplaats is een uitbreiding en verdieping van de netwerken die nu al bestaan rondom zorg en veiligheid en omvat 15 gemeentes in de regio Gelderland-Midden (VGGM). De partijen, vertegenwoordigd in de projectgroep, zijn bestuursadviseurs van de gemeenten Arnhem, Ede en Renkum, de ambtelijk secretaris van VGGM, managers van Pro Persona, IrisZorg, De Regionale Instelling voor Beschermd Wonen Arnhem & Veluwe Vallei, Volkshuisvesting, een programmamanager integrale GGZ, ervaringsdeskundige(n), een beleidsmedewerker van de politie en onderzoekers van de Christelijke Hogeschool Ede.

Kenmerken

Projectnummer:
10610112310002
Looptijd: 32%
Looptijd: 32 %
2023
2027
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
M. Waaijenberg
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Renkum