Mobiele menu

Nijntje Beweegdiploma in Ureterp en Gorredijk

555 kinderen, dat is het aantal dat de afgelopen 2 jaar is bereikt met het geven van het nijntje beweegdiploma op scholen in Gorredijk, Ureterp, Frieschepalen en Bakkeveen. De lessen op de scholen zijn gedurende het eerste jaar gegeven door de gymnastiekverenigingen OGF Contra en GV Stânfries. van de 555 kinderen hebben 494 diploma’s uitgereikt gekregen. De kinderen die geen diploma kregen, hebben niet aan alle gestelde eisen voldaan of te weinig lessen kunnen volgen doordat ze later zijn ingestroomd. Deze kinderen hebben een zelfgemaakt certificaat gekregen. Gedurende het tweede jaar zijn de lessen door leerkrachten van de scholen gegeven. Voorafgaand heeft minimaal één leerkracht de cursus voor het geven van het nijntje beweegdiploma met goed gevolg afgewerkt. Van de 555 kinderen werd verwacht dat 50% zou doorstromen naar sportclubs. Dit is echter niet gehaald er is 0% doorgestroomd. Ook zijn kinderen gestopt bij de vereniging omdat er op school al goed les werd gegeven. In 2019 wordt nog eenmalig de diplomering georganiseerd door de buurtsportcoach.

Verslagen


Eindverslag

Door samenwerking met lokale gymverenigingen is het gelukt om in het eerste jaar 253 kinderen, 87%, het nijntje beweegdiploma te overhandiging. Docenten van de gymvereniging hebben op deelnemende scholen, 6 verspreid over 2 dorpen, de nijntje lessen gegeven. De docenten waren Dineke Meek, verbonden aan OGF Contra in Ureterp en Annemiek Dijkstra van gv Stânfries. Voor één school is de buurtsportcoach Jasper Blankert ingezet. Na ongeveer 23 lessen was het diplomafeestje, ingevuld met sport&spel maar ook de onderdelen die zijn aangeleerde in de afgelopen weken.

In aanloop naar de start en tijdens de eerste lessen zijn Dineke, Annemieke en Jasper langs de scholen gegaan en hebben het sportmateriaal geïnventariseerd. Het ontbrekende materiaal is aangevuld vanuit het budget van de sportimpuls. Dit blijft voor de scholen beschikbaar zodat ook de komende jaren de nijntje lessen gegeven kunnen worden.

De rol van de buurtsportcoach begon voorafgaand van het project met het inventariseren of scholen wilden deelnemen aan het project. Daarbij hebben zij ook een en ander uitgelegd over de invulling en hebben drie van de vier buurtsportcoaches de nijntje cursus met goed gevolg afgelegd. De buurtsportcoaches kunnen de lessen geven op scholen wanneer de gymvereniging geen docent kan leveren. Maar ook voor vragen kunnen leerkrachten bij hen terecht. Verder neemt één van hen de project coördinatie en evaluatie op zich.

Gedurende het project bleek dat communicatie een struikelblok is en kan zijn. Tussen de directeur van de school en de leerkracht mist af en toe communicatie. Zo was het op enkele scholen een verrassing dat er beweeglessen werden gegeven. Zo was het feit van de diploma voor sommige scholen (docenten) en ouders een minder leuk en passend aspect. De school neemt in de jongste groepen geen testen af en ook het beweegdiploma wordt gezien als een test. Daaruit blijkt dat sommige kinderen nog wat minder verder zijn in hun ontwikkeling dan anderen. Dit onderscheid wil men niet op de jonge leeftijd al maken. is een school afgehaakt van deelname. Middels een nieuw plan hopen we ook deze school weer bij het project te halen. Het nieuwe plan is onder andere dat ieder het diploma ontvangt. Hierop kan wel een aantekening worden gemaakt welke onderdelen waarop wel een voldoende is gehaald.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005357
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
G. Kwant
Verantwoordelijke organisatie:
OGF Contra