Mobiele menu

Non-invasive, in vivo imaging of the cardiovascular system in small animals

Voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen van cardiovasculaire ziekten is onderzoek met proefdieren, veelal muizen, noodzakelijk. Dit kleine proefdiermodel heeft veel praktisch en (kosten)technische voordelen. Maar vanwege de kleine afmetingen en de hoge hartfrequentie (het muizenhart met een doorsnede van ongeveer 5 mm klopt zo’n 600 keer per minuut) zijn hart en vaten moeilijk in beeld te brengen. Vaak worden hart en vaten alleen (microscopisch) onderzocht na euthanasie. Echter recent is speciale echografische (ultrageluid) apparatuur ontwikkeld waarmee het kloppende hart en de vaten nauwkeurig te zien zijn. De muis moet onder narcose gebracht worden, maar verder zijn geen operaties nodig: het onderzoek is ‘niet-invasief’. De metingen kunnen dus ook na verloop van tijd herhaald worden, bijvoorbeeld om het effect van een behandeling te volgen. Met subsidie van ZonMW is een dergelijk echoapparaat aangeschaft en ingepast in de infrastructuur van het LUMC. Diverse onderzoeksgroepen maken gebruik van deze nieuwe faciliteit.

Verslagen


Eindverslag

De ZonMw investeringssubsidie (middelgroot, #91107004) is aan onze projectgroep toegekend om de aanschaf mogelijk te maken van een VisualSonics (VSI) Vevo 770™ ultrasound micro-imaging systeem. Met dit systeem kunnen real-time en niet-invasief beelden gemaakt worden met een spatiële resolutie van 30 micrometer en een temporele resolutie van 10 milliseconden (frame rate 100 Hz). Dit maakt het systeem geschikt voor het dynamisch visualiseren van hart en vaten bij kleine proefdieren zoals muis en rat.

Kleine proefdieren, met name de muis, worden veelvuldig gebruikt in cardiovasculair onderzoek. Mogelijkheden voor genetische manipulatie en toepassing van microchirurgische technieken, in combinatie met de relatief beperkte kosten en het snel volwassen worden, heeft het gebruik van dit proefdier als model voor humane cardiovasculaire aandoeningen sterk gestimuleerd. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gebruiken diverse groepen kleine proefdieren om cardiovasculaire ziekten te bestuderen en nieuwe therapieën te testen. Bepaling van cardiovasculaire fenotypen wordt in het algemeen ex vivo gedaan. Cardiovasculair onderzoek in het intacte (levende) proefdier vereist vaak uitgebreide anesthesie en chirurgische instrumentering en daardoor de noodzaak het proefdier te termineren na de studie.

Het doel van het project was het toevoegen van een niet-invasieve beeldvormingsmodaliteit aan de bestaande methoden in het LUMC om hiermee het doen van minder invasieve en longitudinale cardiovasculaire studies onder relatief normale fysiologische omstandigheden beter mogelijk te maken in kleine proefdieren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
91107004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2006
2010
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. P. Steendijk
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden University Medical Center