Noordwest Nederland op een lijn: een kwalitatieve analyse naar succes- en faalfactoren in een regionaal netwerk
Opbrengst
Het Athena Instituut (VU) heeft samen met tientallen zorgprofessionals uit Noordwest Nederland gewerkt aan:- Inzicht verkrijgen in de succes- en faalfactoren voor een effectieve en gelijkwaardige multidisciplinaire samenwerking.
- Inzicht verkrijgen in de mate waarin en de wijze waarop de zorgverleners invulling geven aan het concept ‘cliënt centraal.
- Toepassen van deze bevindingen door met concrete acties vorm te geven aan de geboortezorg van de toekomst.
Toolbox Reflectie en Actie
Het project heeft het handboek 'Gezonde geboortezorg met de dynamische leeragenda, Toolbox Reflectie en Actie voor verloskundige samenwerkingsverbanden' ontwikkeld.Meer informatie
Website Netwerk Geboortezorg Noordwest NederlandProducten
Verslagen
Eindverslag
De geboortezorg is volop in beweging. Eén van de speerpunten is het aanpakken van de discontinuïteit rondom zwangerschap en bevalling. De traditionele scheiding tussen de organisatie en uitgangspunten van de verschillende lijnen in de zorg kan leiden tot minder aandacht voor het gemeenschappelijk doel van de zorgprofessionals: de gezondheid van vrouw en kind en een goede ervaring van de vrouw en haar partner.
Het versterken van samenwerking tussen professionals in de geboortezorg wordt gezien als een veel belovende manier om de kwaliteit van de geboortezorg te verhogen. Het systeeminnovatieve actieonderzoek Noordwest Nederland Op Eén Lijn richt zich op Verloskundige Samenwerkingsverbanden (VSV’s) in Noordwest Nederland. VSV’s zijn ‘teams’ van professionals uit de 0e, 1e, 2e en 3e lijn, zoals verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden.
In 2014 en 2015 heeft het Athena Instituut van de Vrije Universiteit samen met tientallen zorgprofessionals uit Noordwest Nederland gewerkt aan: (1) Inzicht verkrijgen in de succes- en faalfactoren aangaande een effectieve en gelijkwaardige multidisciplinaire samenwerking in VSV’s, (2) Inzicht verkrijgen in de mate waarin en de wijze waarop de VSV’s invulling geven aan het concept ‘cliënt centraal’, en (3) Toepassen van bevindingen van dit onderzoek om binnen de VSV’s tot een nieuw plan te komen om de zorg, gerelateerd aan de samenwerking, in hun regio te versterken en de cliënt meer centraal te stellen.
Dit onderzoek is ingebed in het Netwerk Geboortezorg Noordwest Nederland.