Mobiele menu

Oegstgeest; Zo normaal mogelijk vervoer voor mensen met verward gedrag in Hollands Midden

Op 6 april 2018 is in Gouda de eerste Quick Responder gestart voor het vervoer van mensen met acuut verward gedrag in regio Hollands Midden. Bij incidenten met personen met verward gedrag is vaak geen sprake van een vermoeden van een misdrijf. Ook is de cliënt er niet mee geholpen om op het politiebureau te belanden. De opening van de Psychiatrisch Eerste Hulp (PEH) in de tweede helft van 2017 voorzag al in een passende beoordelingslocatie. De Quick Responder biedt vervoer daar naartoe; voorlopig na oproep van politie of ambulance.

Resultaten

De Quick Responder is een pilot in het kader van passend vervoer verwarde personen. Het concept voor passend en prikkelarm vervoer voor mensen met verward gedrag in de regio Hollands Midden van en naar de Psychiatrische Eerste Hulp in Leiden. Op de wagen zit een gespecialiseerde chauffeur en een verpleegkundige met affiniteit met psychiatrie. De QR ook ingezet worden de volgende ritten zoals:

  • Acute ritten; vanuit de gehele regio naar de PEH;
  • Vervoer vanaf de PEH naar huis of naar een andere beoordelingslocatie (in het geval dat de patiënt niet met OV kan of geen netwerk beschikbaar heeft)
  • Niet spoedeisend vervoer dat niet te regelen lijkt binnen de huidige kaders en middelen.

De Quick Responder is bedoeld voor de mensen woonachtig in de regio Hollands Midden. De auto is 365 dagen per jaar beschikbaar gedurende 7 dagen per week van 15 uur tot 23 uur.

Verslagen


Eindverslag

Het project 'Passend vervoer voor mensen met verward gedrag in Hollands Midden' maakt deel uit van het regiobrede programma 'Zorg en ondersteuning voor mensen met verward gedrag in Hollands Midden'. In Hollands Midden hebben de 19 gemeenten en hun partners; clientorganisaties, politie, RAV, GGZ en zorgverzekeraar gekozen voor een experiment met de zgn. Quick Responder (QR): het concept voor passend en prikkelarm vervoer voor mensen met verward gedrag in de regio Hollands Midden van en naar de Psychiatrische Eerste Hulp in Leiden. Op de wagen zit een gespecialiseerde chauffeur en een verpleegkundige met affiniteit met psychiatrie. De QR kan worden ingezet voor de volgende ritten:
o Acute ritten; vanuit de gehele regio naar de PEH;
o Vervoer vanaf de PEH naar huis of naar een andere beoordelingslocatie (in het geval dat de patiënt niet met OV kan of geen netwerk beschikbaar heeft)
o Niet spoedeisend vervoer dat niet te regelen lijkt binnen de huidige kaders en middelen.
De Quick Responder is bedoeld voor de mensen woonachtig in de regio Hollands Midden. De auto is 365 dagen per jaar beschikbaar gedurende 7 dagen per week van 15 uur tot 23 uur.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
638040006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
K. van der Voorn
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Oegstgeest

Locatie

Dit project wordt uitgevoerd in de volgende gemeenten in de regio Hollands Midden: Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Krimpenerwaard, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Waddinxveen, Zoeterwoude en Zuidplas.