Old-School Arnhem
Wat houdt het project in?
Met Old-School Arnhem krijgen jongeren de kans om te oefenen met het verzamelen van informatie die niet voor de hand ligt. Ze kruipen in de rol van ‘kennisdetectives’ en gaan in gesprek met ouderen bij woonzorgcentrum Vreedenhoff, om zo hun levensverhalen te ‘ontcijferen’. In totaal doen 100 jongeren en 100 ouderen mee. De jongeren worden gekoppeld aan een oudere, van wie ze de ontbrekende puzzelstukjes gaan zoeken. Dit doen de deelnemers niet alleen door betekenisvolle plaatsen van de ouderen te bezoeken, maar ook door zelf online- en offlinebronnen te raadplegen. Uiteindelijk blazen de jongeren de levensverhalen nieuw leven in door deze te presenteren aan de ouderen zelf in een eindproduct, zoals een landkaart met zijn/haar levensloop erop, het maken van een oud recept of een korte video. Met een minimum van 40 uur zijn de deelnemende jongeren vrij in hoe ze de gespreksmomenten en hun ‘speurtocht’ inplannen.
Doelen/beoogd resultaat
- Voor de jongeren
Deelnemers leren hoe je effectief netwerkt met en leert van mensen met wie je niet dagelijks omgaat. Ze leren via de bijzondere verhalen meer over vroeger, bijvoorbeeld over mode en muziek. Na afloop krijgen jongeren een certificaat, eventueel studiepunten en een uitnodiging voor een feestelijke Old-School Reünie.
- Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving
De ouderen krijgen erkenning voor hun geschiedenis en voelen zich meer gezien. Maar, nog belangrijker, het project maakt van woonzorgcentrum Vreedenhoff een gelijkwaardige ontmoetingsplek waar je niet alleen komt om de ander te helpen, maar ook om van diegene te leren.
Onderzoeksvragen voor het concept MDT
- Waarom zou dit project een goede invulling van MDT kunnen vormen?
- Waarin zit de toegevoegde waarde hiervan in vergelijking met bijvoorbeeld een maatschappelijke stage?
Doelgroep
Jongeren van 15 t/m 24 jaar die hun netwerk-/innovatievaardigheden willen vergroten
Regio
Arnhem