Ondersteuning regionale samenwerking.
Verschillende partners uit gezondheid, zorg en welzijn in de regio Centraal Gelderland hebben meegewerkt aan de totstandkoming van het regiobeeld en regioplan Centraal Gelderland. De volgende stap is de organisatie-inrichting (governance) voor de regionale samenwerkingsstructuur in deze regio. Met betrokken partners willen we toewerken aan een governance die passend is aan de regio. Voorts is het essentieel om vast te leggen wat de invulling is die wordt gegeven aan de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het regioplan en de opbouw van de organisatie en governance van de regionale samenwerkingsstructuur. In de regio Centraal Gelderland werken deze partners samen in een sector overstijgende samenwerkingsstructuur. Deze structuur bestaat primair uit een bestuurlijk regiegroep van GGZ-instellingen, VVT, huisartsenvereniging, eerstelijnsvertegenwoordiging, ziekenhuis, zorgverzekeraar en gemeenten. Ook de inwoners van deze regio willen we een belangrijke positie geven in de structuur.
Het subsidietraject wordt gecoördineerd door Menzis, mandaatgemeente Arnhem en Overbetuwe met ondersteuning vanuit Proscoop. De afstemming met andere betrokken partners in het sociaal domein, eerste- en tweedelijnszorg, GGD wordt georganiseerd op zowel bestuurlijk als op ambtelijk/ uitvoerend niveau. Ook vanuit deze partners wordt actieve rol/inzet gevraagd om mee te denken om een passend samenwerkingsstructuur in de regio in te richten. In dat kader willen we meerdere regiobrede bijeenkomsten organiseren waarin we de opgehaalde input toetsen bij andere relevante stakeholders in de regio.
De samenwerking tussen de partners in zorg en sociaal domein/ welzijn in de regio Centraal Gelderland bestaat al langer. Opvallend aan deze samenwerking is de gedeelde urgentie en verantwoordelijkheid om de zorg samen nog beter te maken voor onze inwoners. Het samen-gevoel is sterk in onze regio. In ons regioplan hebben we dat vertaald in transformatief leren en experimenteren, van onderop ontwikkelen en zo dicht bij de inwoners. Het samenwerkingsverband is belangrijk om ieders verantwoordelijkheden, rollen en taken helder te hebben maar dient ook bij te dragen aan de doelen in het regioplan. Als het ontaardt in een projectenmachine, dan worden de doelen niet behaald. De kracht van onze samenwerking is dat wij als regio een echte transformatie van zorg naar gezondheid willen bewerkstellingen, daar is goed met elkaar in gesprek blijven en een lange adem voor nodig. Met dit subsidietraject wordt ingezet op de ontwikkeling en inrichting van een organisatie en governance. De subsidie stelt de regio in staat om te werken aan een samenwerkingsstructuur, met een focus op de organisatie en governance door interne en externe mens- en denkkracht in te zetten. Met organisatie en governance bedoelen we het besturingsproces in ruime zin. Hieronder vallen aspecten als de wijze van besluitvorming, vertegenwoordiging achterban, middelenallocatie, verdeling van rollen en verantwoordelijkheden en controle op de besturing. Maar ook de inzet van 'soft skills’ om te werken aan factoren als verbinding, vertrouwen en de bereidheid om dilemma’s en knelpunten te delen met de benodigde partners uit andere domeinen.
Het beoogde eindresultaat is een gedragen en vastgestelde organisatie en governance in de regio Centraal Gelderland. Het subsidietraject heeft een looptijd van juli 2024 tot en met april 2025. Met als uiteindelijk doel dat er in 2025 in onze regio één duurzame en aanspreekbare regionale samenwerkingsstructuur is. Hiermee kunnen de partijen in de regio gezamenlijk werken aan het toegankelijk, kwalitatief goed en betaalbaar houden van zorg en ondersteuning en werken wij gezamenlijk toe naar populatie gerichte zorg en ondersteuning. De impact voor andere stakeholders, zoals o.a. inwoners en hun netwerk en professionals en dat helder wordt hoe en waar de rollen, taken, verantwoordelijkheden en besluitvorming plaatsvinden om de transformatie van zorg te realiseren.