Onderzoek naar de professionele kwaliteiten voor Brams krachtige netwerk
Fijne contacten en sociale verbindingen zijn essentieel voor een gelukkig en gezond leven; ze bevorderen welzijn, gezondheid en levensduur.1,2 Uit onderzoek blijkt bovendien dat positief contact en hulp van anderen wereldwijd een grotere bijdrage leveren aan kwaliteit van leven dan professionele hulp.3 Deel uitmaken van een sterk sociaal netwerk is des te belangrijker nu er druk is op de zorg door personeelskrapte.
In de langdurige zorg wordt echter weinig aandacht besteed aan het opbouwen en behouden van zulke netwerken. Traditioneel gezien nemen zorgverleners de zorg van naasten over. Het ondersteunen bij het opbouwen en onderhouden van relaties vraagt andere competenties van professionals. Er is nu beperkt academisch inzicht in de professionele kwaliteiten die daarvoor nodig zijn. Daarom richt dit onderzoek zich op de specifieke kwaliteiten die zorgprofessionals nodig hebben om de netwerken van mensen met een zorgvraag te versterken en daarmee bijdragen aan hun kwaliteit van leven.
Doel
Het doel van dit onderzoek is het kaart brengen van de professionele kwaliteiten van zorgprofessionals die nodig zijn om mensen met een WLZ-indicatie te ondersteunen bij het opbouwen en onderhouden van hun netwerk. Deze kwaliteiten zijn essentieel om een omslag in de werkwijze binnen de zorg te realiseren, waarbij de mensen met een zorgvraag en hun netwerk centraal staan en waar nodig professioneel ondersteund worden. Met wetenschappelijk onderbouwd inzicht kan er gerichter gestuurd worden op de ontwikkeling van zorgmedewerkers, wat zowel de kwaliteit van leven voor cliënten verbetert als de druk op zorgprofessionals vermindert.
Aanpak
Dit project voert kwalitatief iteratief actieonderzoek uit bij mensen met een WLZ-indicatie die 24-uurs zorg ontvangen, hun netwerk en begeleiders. De werkwijze van de Eigen Kracht Centrale wordt toegepast en geëvalueerd. Er is een onderzoeksteam van ervaringsdeskundigen, co-onderzoekers met een verstandelijke beperking, naasten en professionals. De laatste fase van het project is gericht op een brede verspreiding van de resultaten. Zo wordt bijgedragen aan meer levensgeluk en een toekomstbestendige zorg.
Samenwerkingspartners
Dit project wordt uitgevoerd door Humanitas DMH, De Eigen Kracht Centrale en Disability Studies Nederland. Zij delen met elkaar de visie waarin gelijkwaardigheid, eigen regie en wederkerigheid binnen een inclusieve samenleving centraal staan.
Het team bestaat uit onderzoekers, zorgprofessionals, naasten, en co-onderzoekers met een verstandelijke beperking. De diverse samenstelling van het team verrijkt het onderzoek met unieke perspectieven en draagt bij aan een grondige evaluatie van de methodiek, met als doel een beter aansluitende ondersteuning voor de cliënt en een duurzamer zorgsysteem.
(Verwachte) Resultaten
De onderzoeksvragen worden beantwoord en gepresenteerd in onder meer praatplaten, vlogs en een gezamenlijke publicatie. De opgedane kennis wordt door de betrokken organisaties geïntegreerd in middelen en trainingen. Er worden onder andere infographics en korte filmpjes ontwikkeld om de inzichten breed toegankelijk te maken. Humanitas DMH past methodieken aan op basis van de resultaten. De Eigen Kracht Centrale benut de resultaten voor aanscherping van de werkwijze en trainingen. Disability Studies Nederland benut de kennis voor vervolgonderzoek.
Resultaten worden ook extern gedeeld via vakbladen en platforms als het Kennisplein Gehandicaptensector, Zorg voor Beter en Movisie.
______________________________________________________________________________________________________________
1 Baumeister, R. F., Leary, M. R. (1995). The need to belong: Desire for interpersonal attachments as a fundamental human motivation. Psychological Bulletin, 117(3), 497–529. https://doi.org/10.1037/0033-2909.117.3.497
2 Holt-Lunstad, J., Smith, T. B., Layton, J. B. (2010). Social relationships and mortality risk: a meta-analytic review. PLoS medicine, 7(7), e1000316. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1000316
3 Brown, R. I., Hong, K., Shearer, J., Wang, M., Wang, S. (2010). Family Quality of Life in Several Countries: Results and Discussion of Satisfaction in Families Where There Is a Child with a Disability. In: Ralph Kober (eds.) Enhancing the Quality of Life of People with Intellectual Disabilities. Social Indicators Research Series, vol 41. https://doi.org/10.1007/978-90-481-9650-0_20