Mobiele menu

Onderzoek naar "KNHS Markering" wedstrijdsport voor optomingen

Projectomschrijving

De Nederlandse Hippische Sportbond krijgt veel vragen omtrent optomingen, specifiek bitten en hoofdstellen. Producenten en consumenten houden zich bezig met welke optomingen toegestaan zijn in de  wedstrijdsport. Momenteel is er geen objectieve en onafhankelijke manier om hier een uitspraak over te doen. Dit rapport geeft een indicatie van de haalbaarheid om een keurmerk voor optomingen voor de
wedstrijdsport op te zetten. Het doel is om inzichtelijk te maken wat de belangrijke afwegingsfactoren zijn en welke richtlijnen er moeten worden gegeven aan optomingen. Het keurmerk zou duidelijkheid moeten bieden aan zowel de producent als de gebruiker.

Producten

Titel: Adviesrapportage voor het opzetten van een markering optomingen voor de wedstrijdsport
Auteur: EquInnoLab. BV

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De sportbond krijgt veel vragen omtrent optomingen, specifiek bitten en hoofdstellen. Producten en sporters houden zich bezig met welke optomingen toegestaan zijn in de wedstrijdsport. Er is momenteel geen objectieve en onafhankelijke manier om hier een uitspraak over te doen. Hier komen veel vragen over binnen bij de bond. Het toetsen van de haalbaarheid om een KNHS Markering voor optomingen wedstrijdsport op te zetten. Het inzichtelijk maken van belangrijke afwegingsfactoren en richtlijnen voor deze optomingen. Einddoel is een objectief toetsingskader met eisen op het gebied welzijn, fair play en gebruik van de optomingen met een bijbehorend proces. De studie is in basis een haalbaarheidsstudie voor het ontwikkelen van een markering wedstrijdsport voor optomingen. We onderzoeken welke transparante richtlijnen gebruikt kunnen worden voor afweging van producten voor de wedstrijdsport. Een dergelijk markering draagt bij aan een positieve sportcultuur, waar met plezier, veilig, eerlijk en zorgeloos gesport wordt. Als uitgangspunt worden de optomingen bitten en hoofdstellen genomen, omdat deze verantwoordelijk zijn voor bijna alle vraagstukken die bij de bond neergelegd worden door sporters en producenten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001713
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A. Rietman-Koopman
Verantwoordelijke organisatie:
EquInnolab