Mobiele menu

Ontwikkelen van dagbesteding voor Arabisch en/of Berbers sprekende mannen met dementie

Het dagbestedingsaanbod in Nijmegen is niet voldoende toegankelijk voor en toegerust op migranten met dementie. Er is wederzijdse onbekendheid tussen de families en het aanbod. Ook spelen taalproblemen een rol wanneer mensen de Nederlandse taal niet (meer) machtig zijn. Mantelzorgers van oudere migranten met dementie hebben een beperkte kennis over deze ziekte, vinden het moeilijk om hulp te vragen of zijn niet op de hoogte van ondersteuningsmogelijkheden. Overbelaste mantelzorgers hebben behoefte aan respijtzorg in de vorm van een passend aanbod dagbesteding. Dit aanbod wil het project in samenwerking met een aantal organisaties én mensen uit de gemeenschap, ontwikkelen. Met dit nieuwe aanbod van dagbesteding hoopt het project de gemeente Nijmegen beter voor te bereiden op de groeiende groep van oudere migranten met dementie en samen met netwerkpartners te leren van het proces en de domeinoverstijgende samenwerking.

Doel

Het project ontwikkelt een nieuwe dagbestedingsactiviteit voor Arabisch- of Berber sprekende mannen met dementie in Nijmegen. Doel is om ruimte te bieden aan wekelijkse ontmoeting, mantelzorgers te ontlasten en deze mannen een eigen, herkenbare plek te bieden waar zij in huiselijke sfeer activiteiten krijgen aangeboden.
Het project informeert de beoogde gemeenschappen door voorlichting op locaties te organiseren (bijv. moskeeën). Ook richten ze een Klankbordgroep in met sleutelfiguren, ouderen (met en zonder dementie) en hun mantelzorgers. Samen bereiden ze inloopbijeenkomsten voor belangstellenden voor. Ook zullen ze hen betrekken bij de ontwikkeling van de dagbesteding zelf, zodat ze rekening houden met (eventuele) specifieke wensen.

Aanpak/werkwijze

Augustus-oktober: 
Vormen van Klankbordgroep en samen voorbereiden van inloopbijeenkomsten voor belangstellenden uit de gemeenschap; Gesprekken met zelforganisaties en moskeeën, informeren over het project en voorlichting en dialooggesprekken plannen in het najaar; Maken van Pr-materiaal; Werven van vrijwilligers en professionele begeleiders en bieden van deskundigheidsbevordering over omgaan met dementie.

In november tussenevaluatie uitvoeren om terug te kijken op het proces en de onderlinge samenwerking. Evalueren van deelname aan de inloopbijeenkomsten.

Eerste helft 2025 inloopbijeenkomsten vervolgen en begin 2025 starten met wekelijkse dagbestedingsactiviteit. Bij voldoende belangstelling uitbreiden tot meerdere dagen en eventueel andere groepen. Vóór de zomer borgen van aanbod en samenwerkingsvorm.

Samenwerkingspartners

Directe zorg Nijmegen, TVN zorgt en Sterker sociaal werk vormen de projectgroep. Directe zorg Nijmegen biedt ruimte voor dagbesteding en helpt bij de werving van vrijwilligers en professionals. Het ouderenwerk van Sterker biedt de projectleider en zet de ervaring met oudere migranten en hun mantelzorgers in. TVN zorgt biedt deskundigheidsbevordering en helpt bij intakes om de zorgzwaarte in te schatten. Via TVN Zorgt wordt ook een moslim geestelijk verzorger ingezet die betrokken blijft voor cultuursensitief advies.
In het netwerkoverleg zijn zowel gemeente als de keten van welzijn tot intramurale zorg vertegenwoordigd. Zij denken mee gedurende de ontwikkeling van deze dagbesteding.

Verwachte resultaten

  • Vormen van een Klankbordgroep met vertegenwoordigers uit de beoogde doelgroep die meedenkt over aanpak en bereik.
  • Regelmatig overleg met het netwerk van partners uit zorg en welzijn om de ketenaanpak en kwaliteit te waarborgen.
  • Najaar/winter 2024 zullen ze tenminste 3 (informatieve) inloopbijeenkomsten op de nieuwe locatie organiseren en tenminste 3 voorlichtingsbijeenkomsten bij zelforganisaties/ontmoetgroepen. Indien wenselijk met vervolg begin 2025.
  • Begin 2025 hopen we de dagbesteding met tenminste 1 dagdeel te starten en dit in de loop van de maanden erna uit te breiden. Vóór de zomer van 2025 willen we de dagbesteding en de samenwerking met het netwerk borgen.

Kenmerken

Projectnummer:
10641012420004
Looptijd: 23%
Looptijd: 23 %
2024
2025
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
C. (Conny) Aalsvoort
Verantwoordelijke organisatie:
Gemeente Nijmegen