Ontwikkeling, coördinatie en afstemming lokale aanpak personen met verward gedrag
De aanpak van personen met verward gedrag gebeurt door een netwerk aan relaties en potentiële hulpverleners rondom een persoon met verward gedrag. Een netwerk dat bestaat uit mensen uit de directe omgeving (familie, vrienden, buren, collega’s etc.) van die persoon en een pool van professionele hulpverleners.
Doel
Samen met al die partijen, inclusief de persoon met verward gedrag zelf, wordt een integrale, persoonsgerichte aanpak opgesteld. Een aanpak die zo goed mogelijk aansluit bij de leefwereld van de persoon in kwestie. Waarbij heldere regie en eigenaarschap is vastgelegd en waarbij vooral ook aandacht is voor preventie en vroegtijdige signalering van verward gedrag.
Achtergrond
Deze aanpak is, net als de projecten die eruit voortkomen, ontstaan vanuit richtlijnen die zijn ontwikkeld door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Veiligheid en Justitie (V&J) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
Resultaten
In West-Brabant is het project ‘Ontwikkeling, coördinatie en afstemming lokale aanpak personen met verward gedrag’ afgerond. In verschillende deelprojecten is invulling gegeven aan een goedwerkende domeinoverstijgende aanpak voor mensen met verward gedrag:
- Er zijn 2 beoordelingsruimtes (SPOR) in Breda en Bergen op Zoom gerealiseerd waar per locatie wekelijks 2 à 3 personen worden gezien. In een vervolgproject wordt de SPOR in Bergen op Zoom nog een aantal maanden voortgezet. De structurele financiering vraagt nog aandacht.
- Er is een overzicht gemaakt van noodbedden die vanuit de SPOR ingezet kunnen worden.
- Gemeenten en partijen hebben een de-escalatiemodel ontwikkeld. Hierin zijn rollen, taken en verantwoordelijkheden van werkers én bestuurders vastgelegd, bij de hulp aan personen met verward gedrag. De invoering van het model loopt door in een vervolgproject.
- Er zijn pilottrainingen ‘Oren en ogen in de wijk’ gegeven voor zorgprofessionals en voor niet-zorgprofessionals. Deelnemers weten beter verward gedrag te signaleren en hoe daarna te handelen, ieder vanuit eigen professie.
- Er is een werkwijze ontwikkeld om de steunstructuur rond een klant, na crisis, te borgen. Ervaringsdeskundigen ondersteunen de klant met de crisiskaart als hulpmiddel. In de nog lopende projecten ’uitrol crisiskaart’ wordt deze werkwijze ook gehanteerd. Borging ervan vraagt nog aandacht.
Meer informatie:
Beweging in kwetsbaarheid
Van januari tot en met juni 2021 besteedden we onder de noemer Beweging in kwetsbaarheid aandacht aan verschillende thema’s die bijdragen aan een meer inclusieve samenleving voor (psychisch) kwetsbare mensen. Met een maandelijkse talkshow, podcasts en publicaties.
Subsidiemogelijkheden
Producten
Auteur: Simone Troost
Auteur: GGZ Westelijk Noord-Brabant
Auteur: GGz Breburg
Auteur: R. Voesenek, GGz Breburg
Auteur: Caroline Mobach & Simone Troost
Auteur: Nanny van Gestel, Surplus Welzijn
Auteur: gemeente Breda
Auteur: Linda Thoen
Auteur: N. Aadmi & H. Scholte / GGD West-Brabant
Auteur: Hans van Kemenade, GGZ Westelijk Noord-Brabant
Auteur: Caroline Mobach en Simone Troost
Auteur: GGz Breburg
Auteur: Caroline Mobach
Auteur: Simone Troost
Auteur: GGD West-Brabant
Auteur: GGZ Westelijk Noord-Brabant
Auteur: Caroline Mobach en Simone Troost
Auteur: Caroline Mobach en Simone Troost
Auteur: GGz Breburg
Verslagen
Eindverslag
In de regio West-Brabant (18 gemeenten) wordt gewerkt aan de aanpak voor personen met verward gedrag. Zeven deelprojecten zijn in uitvoering binnen het project Ontwikkeling, coördinatie en afstemming lokale aanpak personen met verward gedrag.
De verwachting is dat op één deelproject na alle deelprojecten binnen de twee jaar met een positief resultaat worden afgerond. Het deelproject ‘Escalatiemodel Ontwikkelen’ vraagt meer inzet en tijd om het af te ronden. Het model is met vier pilotgemeenten ontwikkeld. De implementatie in alle 18 gemeenten moet nog plaatsvinden. Hiervoor is een aanvullend subsidie verzoek ingediend bij ZonMw.
Het deelproject ‘Versterken steunstructuur’ vraagt ook meer inzet dan vooraf geraamd. Het gaat om de inzet van ervaringsdeskundigen; deze extra inzet kan gerealiseerd worden omdat op twee andere onderdelen het geraamde budget niet volledig benut hoeft te worden.
Uit de projecten vloeien andere activiteiten voort. Zo is de behoefte er om het gebruik van de crisiskaart in de hele regio uit te rollen. Hiervoor is voor de subregio Breda inmiddels een subsidieaanvraag ingediend bij ZonMw. Het streven is erop gericht ook voor de subregio Bergen op Zoom nog een aanvraag in te dienen.