Mobiele menu

Ontwikkeling en implementatie van een e-telehealth geheugenstrategietrainingsprogramma voor mensen met hersenletsel.

Projectomschrijving

Geheugenproblemen aanpakken met tele-therapie

Mensen met traumatisch hersenletsel of mensen die een beroerte hebben gehad, klagen vaak over geheugenproblemen. Een effectieve methode om die te behandelen zijn zogenaamde compensatoire geheugenstrategieën. De principes van geheugenstrategietraining kunnen vanwege hun eenvoud gemakkelijk via de computer, met tele-therapie, worden aangeboden. Op die manier kan een veel bredere groep patiënten van de methode gebruikmaken.

Doel
Het doel van dit project was om een compensatietherapie voor geheugenproblemen uit te werken tot een therapie op afstand (tele-therapie). Tele-therapie biedt de mogelijkheid om:

  1. mensen met geheugenproblemen gedeeltelijk zelfstandig te laten oefenen, onafhankelijk van tijd en plaats;
  2. een groot deel van het behandelprogramma te standaardiseren en niet meer trainer afhankelijk te maken.
    Deze therapie is onderdeel geworden van de behandeling van neuropsychologen, die werken bij revalidatiecentra en -afdelingen van ziekenhuizen. Ook is verder onderzoek gepland voor andere doelgroepen met hersenletsel en geheugenstoornissen.

Verslagen


Eindverslag

Het leren van nieuwe compensatoire geheugenstrategieën staat in de wetenschappelijke literatuur bekend als een effectieve en goed onderzochte techniek om geheugenproblemen bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te behandelen. De effectiviteit van geheugenstrategieën is onderzocht bij mensen met een hersentrauma (Berg et al., 1992; Berg, 1993; Milders et al., 1995) en bij CVA-patiënten (Doornheim & de Haan, 1998). Uit dit onderzoek blijkt dat het leren van compensatoire geheugenstrategieën effectiever is dan geheugenfunctietraining.
De principes van geheugenstrategietraining kunnen vanwege hun eenvoud makkelijk interactief en via e-learning worden aangeboden, zodat een veel bredere patiëntenpopulatie kan worden bereikt. Computertoepassingen in de cognitieve revalidatie zijn in opkomst vanwege hun kostenbesparend karakter en de toegenomen (digitale) mogelijkheden maken de programma's ook veel aantrekkelijker. Het zou bovendien de eerste keer zijn dat strategische compensatietechnieken owrden aangeboden via computer en een telehealth programma. Tot nu toe was dit het domein van functietraining en braintrain programma's.

Samenvatting van de aanvraag

Het leren van nieuwe compensatoire geheugenstrategieen staat in de wetenschappelijke literatuur bekend als een effectieve en goed onderzochte methode om geheugenproblemen bij patienten met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te behandelen. De effectiviteit van geheugenstrategietraining is onderzocht bij mensen met een hersentrauma (Berg et al., 1992, Berg, 1993, Milders et al., 1995). Uit dit onderzoek blijkt dat het leren van compensatoire geheugenstrategieen effectiever is dan geheugenfunctietraining. De principes van geheugenstrategietraining kunnen vanwege hun eenvoud makkelijk interactief en via e-learning worden aangeboden, zodat een veel bredere patiëntenpopulatie kan worden bereikt. Computertoepassingen in de cognitieve revalidatie zijn steeds meer in opkomst vanwege hun kostenbesparend karakter en de toegenomen mogelijkheden maken de programma’s ook veel aantrekkelijker. Het zou bovendien de eerste keer zijn dat strategische compensatietechnieken worden aangeboden via computer en telehealth. Tot nu toe was dit het domein van de functietraining.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
335020012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. L. Fasotti PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Sint Maartenskliniek