Mobiele menu

Ontwikkeling en praktijktest van de richtlijn (faal)angst bij kinderen en jongeren in de jeugdgezondheidszorg

Vroeg signaleren van (faal) angst

De jeugdgezondheidszorg biedt preventieve zorg aan alle jeugdigen in Nederland van 0-18 jaar zodat zij gezond en veilig kunnen opgroeien. De regelmatige contacten die de JGZ heeft met kinderen (en hun ouders) en met jongeren bieden een uitgelezen kans te streven naar preventie van en vroeg interveniëren bij (faal)angst.

Binnen de JGZ bestaat behoefte aan handelingsaanbevelingen voor preventie, vroegtijdig signaleren, adviseren, begeleiden bij (faal)angst en zo nodig toeleiden naar zorg. De jgz-richtlijn (faal)angst bij kinderen en jongeren wil voorzien in een onderbouwde aanpak, passend bij het basispakket van de JGZ.

jgz-richtlijn angst

Het Trimbos-instituut ontwikkelde samen met relevante JGZ- en andere beroepsgroepen, een JGZ organisatie en vertegenwoordigers van jeugdigen een jgz-richtlijn angst bij kinderen en jongeren om de kwaliteit van zorg te optimaliseren. De richtlijn is getest bij een aantal organisaties en vervolgens geaccordeerd en geautoriseerd door de beroepsvereningen en randvoorwaardelijk door Actiz en GGD GHOR. De richtlijn is te raadplegen via de richtlijnpagina angst van het NCJ.

Verslagen


Eindverslag

Voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) is een richtlijn ontwikkeld voor jeugdigen (en hun ouders) met angst. De richtlijn is een leidraad voor JGZ-professionals om samen met de individuele jeugdige (en ouder) de juiste afwegingen te maken. Doel van de richtlijn is het ondersteunen van het handelen van de JGZ-professional bij de signalering, normalisering, ondersteuning en de toeleiding naar andere zorg. De richtlijn is bedoeld voor artsen en verpleegkundig(en)(specialist) werkzaam in de JGZ.

Zie eerste voortgangsverslag

Kenmerken

Projectnummer:
732000302
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. H. Sinnema
Verantwoordelijke organisatie:
Trimbos-instituut