Mobiele menu

Ontwikkeling evidence-based richtlijn acute wondzorg

In samenwerking met diverse belanghebbende verenigingen wordt in dit project een evidence-based richtlijn ontwikkeld voor de behandeling van acute wonden. De richtlijn is bedoeld voor kinderen en volwassen patiënten met een acute wond, die behandeld worden door professionals in een huisartsenpraktijk, ambulance, ziekenhuis, verpleeghuis of thuiszorg.

Een achttal klinisch relevante vragen zal worden uitgewerkt. Deze betreffen wondreiniging, pijnbestrijding, wondbedekkers, instructies aan de patiënt, informatieoverdracht, verantwoordelijkheden, integratie en coördinatie van de wondzorg. Hierover zal de bestaande evidence worden verzameld en, waar deze ontbreekt, de mening van experts worden gebruikt om praktische aanbevelingen te formuleren.

De conceptrichtlijn wordt voor commentaar voorgelegd aan vakverenigingen, getoetst aan de ervaringen van patiënten en ten slotte gepubliceerd voor de doelgroepen.

Dit project wordt gefinancierd door ZonMw en de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde.

Verslagen


Eindverslag

In dit project is in samenwerking met diverse belanghebbende verenigingen een multidisciplinaire, evidence-based richtlijn ontwikkeld voor de behandeling van acute wonden. De richtlijn is bedoeld voor volwassenen en kinderen met een acute wond, die behandeld worden door professionals in een huisartsenpraktijk, ambulance, ziekenhuis, verpleeghuis of thuiszorg.
Een vijftal klinisch relevante maar controversiële knelpunten is uitgewerkt. Deze betreffen wondreiniging, pijnbestrijding, wondbedekkers, instructies aan de patiënt en organisatie van de wondzorg.
Op basis van beschikbare evidence en de meningen van de experts in de werkgroep zijn 38 aanbevelingen opgesteld.
De conceptrichtlijn is voor commentaar voorgelegd aan vakverenigingen en getoetst aan de ervaringen van patiënten.
De definitieve richtlijn zal door de deelnemende beroepsverenigingen worden overgenomen en verspreid.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
82712003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2011
2013
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. D.TH. Ubbink MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie AMC