Ontwikkeling leiderschap binnen netwerkzorg onrustige baby
Dit project draagt bij aan de doorontwikkeling van netwerkzorg voor ouders met een onrustige baby. Circa 10% van de 170.000 baby’s die jaarlijks geboren wordt, voldoet aan de criteria van een huilbaby. Veelal wordt er eerst naar een medische oorzaak gezocht, terwijl die maar in 5% van de gevallen gevonden wordt.
In regio Twente is daarom de eerste fase van netwerkzorg geïmplementeerd, zodat gezinnen de juiste zorg krijgen en sneller geholpen worden.
Leiderschap is een belangrijke bouwsteen in netwerkzorg en bepaalt voor een groot deel het succes van een lokaal netwerk.
Wie neemt de taak op zich om mensen te verbinden en samenwerking te stimuleren en wat heeft de netwerkverbinder nodig om in deze rol te groeien?
De bestaande Twentse werkgroep 'onrustige baby' onder leiding van innovatiecoach Lienke Scheurwater geeft invulling aan de ontwikkeling van netwerkleiderschap, om later landelijk te uit te rollen.
Verslagen
Eindverslag
Binnen de regio Twente zijn lokale netwerkteams onrustige baby opgezet in de periode 2020-2022. De doelstelling van het huidige coachingstraject was het positioneren van netwerkverbinders binnen de lokale netwerken
en invulling geven aan regionale coördinatie als onderdeel van borging van netwerkzorg met als aandachtsgebied onrustige baby. De uitkomst van het innovatietraject is een beschrijving van deze rol als netwerkverbinder. Deze uitkomsten zijn verwerkt in het draaiboek IMH netwerkzorg.