Mobiele menu

Ontwikkeling Nieuw Zorgaanbod voor jongeren met ernstige gedragsproblemen

Op 1 januari 2008 is de gewijzigde wet op de jeugdzorg (Wjz) in werking getreden. De rechter kan nu een machtiging gesloten jeugdzorg afgeven voor jongeren als er gevaar dreigt voor de ontwikkeling of het leven van de jongere zelf of dat van anderen. Binnen dit project is een zorgaanbod ontwikkeld voor deze jongeren in de gesloten jeugdzorg. Enkele zorgaanbieders hebben samen met Adviesbureau van Montfoort de Kadermethode JeugdzorgPlus ontwikkeld. Hiervoor werden programma’s gebruikt die bewezen effectief zijn en werd gebruik gemaakt van praktijkervaringen. In de startversie van de methode wordt per thema/problematiek aangegeven welke interventies bruikbaar zijn en hoe deze interventies deel uitmaken van een behandeltraject. De instellingen zijn doorgegaan met het implementeren en/of doorontwikkelen van de interventies. Het verzamelen van best practices per thema/ problematiek is tezamen met de uitkomsten van het bijbehorende effectiviteitonderzoek van Praktikon de input zijn voor de doorontwikkeling van de methode. Er is een programmabureau JeugdzorgPlus opgericht, waarin alle instellingen die gesloten jeugdzorg aanbieden zijn vertegenwoordigd.

Verslagen


Eindverslag

Op 1 januari 2008 is de gewijzigde wet op de jeugdzorg (Wjz) in werking getreden. Met de wijziging van de Wjz wordt in een belangrijke lacune voorzien: de rechter kan nu een machtiging gesloten jeugdzorg afgeven voor jongeren als er gevaar dreigt voor de ontwikkeling of het leven van de jongere zelf of dat van andere(n). Voor de wetswijziging was het gebruikelijk deze jongeren gesloten te plaatsen in Justitiële Jeugdinrichtingen (JJI’s), hetgeen veel maatschappelijke weerstand gaf. Jongeren met zeer ernstige gedragsproblemen werden civielrechtelijk geplaatst tussen strafrechtelijk veroordeelde jongeren, die uiteenlopende (ernstige) delicten hadden begaan. Vooruitlopend op genoemde wetswijziging heeft het ministerie van VWS (nu jeugd en gezin) enkele zorgaanbieders gevraagd een zorgaanbod te ontwikkelen voor de gesloten jeugdzorg. Samen met deze zogenaamde pilot-instellingen startte Adviesbureau Van Montfoort in 2007 met de ontwikkeling van de methode, die inmiddels de naam Kadermethode JeugdzorgPlus heeft gekregen. Bij de ontwikkeling van de Kadermethode JeugdzorgPlus is primair gezocht naar evidence based programma’s voor deze specifieke doelgroep. Daarnaast is aangesloten bij de praktijkervaringen van de verschillende instellingen (practice based).

In 2007 is het programmabureau JeugdzorgPlus ingericht door het ministerie van Jeugd en Gezin. In het programmabureau zijn alle instellingen die in 2010 gesloten jeugdzorg gaan aanbieden vertegenwoordigd.
De discussie over de methode ontwikkeling is met de komst van het programmabureau verbreed. De pilotinstellingen van het Nieuw Zorgaanbod hebben in september 2008 aan AVM gevraagd om de Startversie van de kadermethode JeugdzorgPLus te presenteren aan het programmabureau JeugdzorgPlus. Op 7 oktober 2008 is besloten dat de startversie als uitgangspunt dient voor de gezamenlijke methodische doorontwikkeling.
Op 3 februari 2009 is een werkgroep ‘methode’ ingericht. De werkgroep heeft de opdracht om het proces van de doorontwikkeling en implementatie van de startversie van de kadermethode JeugdzorgPlus te organiseren.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
82200001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2006
2008
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A. van der Poel
Verantwoordelijke organisatie:
Adviesbureau Van Montfoort