Ontwikkeling van een diagnostische test voor Long-COVID gebaseerd op autoantistoffen
Door gebrek aan een objectieve diagnostische test is het lastig om de diagnose Long-COVID te stellen. Op dit moment wordt de diagnose daarom gesteld op basis van de symptomen en de medische geschiedenis van de patiënt. Dit project heeft als doel een betrouwbare diagnostische test te ontwikkelen op basis van Long-COVID-specifieke autoantilichamen. Autoantilichamen zijn antilichamen die eigen weefsel en organen aanvallen in plaats van externe ziekteverwekkers. In een eerder onderzoek zijn in Long-COVID patiënten specifieke autoantilichamen geïdentificeerd. De nieuwe diagnostische test moet de identificatie en behandeling van patiënten met Long-COVID verbeteren.
Doel
Het doel van dit project is het ontwikkelen van een betrouwbare en objectieve diagnostische test voor Long-COVID op basis van ziekte-specifieke autoantilichamen. Door autoantilichamen te identificeren en te profileren die samenhangen met specifieke Long-COVID symptomen, moet de identificatie en classificatie van patiënten verbeterd worden. De test kan mogelijk ook inzicht geven in welk type behandeling effectief zou kunnen zijn. Zo kan de test bijdragen aan een meer gepersonaliseerde behandeling van patiënten. De diagnostische test voorziet hiermee in de behoefte aan specifieke en gevoelige diagnostiek voor Long-COVID en aan verbeterde behandeling.
Samenwerkingspartners
Dit project brengt een divers team van (inter)nationale experts bij elkaar. De experts zijn afkomstig uit de immunologie, virologie, interne geneeskunde (infectieziekten), spierfysiologie, epidemiologie en patiëntvertegenwoording. Belangrijke partners zijn onder meer: neuro-immunoloog Niels Eijkelkamp (UMC Utrecht), Long-COVID specialisten Brent Appelman (Amsterdam UMC) en David Ong (Franciscus Gasthuis & Vlietland), expert in spierfysiologie Rob Wüst (VU) en verschillende patiëntvertegenwoordigers van Long-COVID Nederland, C-Support en het Amsterdam UMC. De samenwerking is essentieel voor de multidisciplinaire benadering, waarbij klinische inzichten gecombineerd worden met geavanceerd immunologisch onderzoek. Dit verbetert zowel de ontwikkeling van de diagnostische test als het waarborgen van patiëntgerichte uitkomsten.
(Verwachte) resultaten
Door de diagnostische test die in dit project ontwikkeld wordt moet nauwkeuriger kunnen worden vastgesteld of iemand Long-COVID heeft. Dit project kan een aanzienlijke maatschappelijke impact hebben door het leveren van een betrouwbare diagnostische test, het verbeteren van gepersonaliseerde behandelingen en het verminderen van onzekerheid voor patiënten en hun families. Ook zorgprofessionals zullen baat hebben bij de diagnostische test doordat ze in staat worden gesteld een meer gestroomlijnde en objectieve diagnose te stellen en patiënten vervolgens beter te behandelen. Voor de wetenschappelijke gemeenschap zal de kennis over de pathofysiologie van Long-COVID bevorderd worden waardoor verder onderzoek gestimuleerd wordt. Bovendien zullen farmaceutische en biotechnologische bedrijven waardevolle inzichten verkrijgen voor het ontwikkelen van nieuwe diagnostische tests en behandelingsstrategieën. Ook kan op basis van de nieuw verkregen kennis Long-COVID beleid aangepast kan worden.