Mobiele menu

Ontwikkeling van een multidisciplinaire richtlijn (3-B)voor reumatoïde artritis

Ongeveer 10 op de 1000 Nederlanders lijden aan gewrichtsontstekingen. Reumatoïde arthritis verergert in de loop van de tijd. Dat veroorzaakt zoveel lichamelijke en geestelijke problemen, dat de patiënt vaak invalide wordt. Daarom duurt de behandeling lang, en zijn er veel verschillende beroepsgroepen bij betrokken.

Die beroepsgroepen werken al goed samen. Ook andere organisaties, waaronder de  Reumapatiëntenbond, zijn bij deze samenwerking betrokken. Daarbij worden verschillende richtlijnen en protocollen gebruikt. Maar die zijn sterk gericht op de behandeling van de ziekte, op de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Er is nog geen richtlijn die zich ook richt op het functioneren van de patiënt in dagelijks leven en arbeid.

Doel

Dit project richt zich op de ontwikkeling en implementatie van zo’n overkoepelende richtlijn. Daarbij besteedt het veel aandacht aan het creëren van draagvlak bij de betrokken professionals en organisaties. Dankzij de richtlijn zullen begeleiding en behandeling structureel aandacht gaan geven aan het maatschappelijk functioneren van de patiënt.

Verslagen


Eindverslag

De richtlijn Reumatoïde Artritis en functioneren beschrijft de momenten en middelen tijdens het gehele contactproces van een patiënt met reumatoïde artritis, waarin de relatie met arbeid of de gevolgen voor arbeid aan de orde zijn.

Kenmerken

Projectnummer:
150020020
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2007
2013
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
H.J. Hullen
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Verzekeringsgeneeskundig Instituut
Afbeelding

Kwaliteitsinstrumenten en kwaliteitsbeleid

Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals, de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Daarom stimuleren we de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening hiervan. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.