Operatie 'Vrijheiddschrijvers'

Projectomschrijving

In Operatie Vrijheidsschrijvers interviewden jongeren in buddyparen een veteraan. Onder begeleiding van een kunstenares maakten ze een creatieve vertolking van zijn of haar verhaal. Door in gesprek te gaan met een veteraan die de oorlog van dichtbij heeft meegemaakt, zijn ze zich meer bewust geworden van de betekenis van 75 jaar vrijheid. Ook was er iedere week een activiteit die de jongeren meer kennis en vaardigheden gaf, zoals een historische workshop, workshop storytelling en workshop kunst en samenwerken.

Naast maatschappelijke bewustwording van jongeren en het stimuleren van hun persoonlijke ontwikkeling wilde Operatie Vrijheidsschrijvers ook ‘jong en oud met elkaar verbinden’. Dat is in alle facetten gelukt. De jongeren hadden onderling (online) contact, gingen meerdere keren in gesprek met een veteraan en werden gecoacht door een militaire peer-to-peer begeleider. Tijdens de eindexpositie hebben jong en oud elkaar in het echt ontmoet.

Wilt u meer weten over dit project? Deelnemers Schoutje en Vera en projectleider Carmen vertellen over hun ervaringen in dit interview.

Verslagen

Samenvatting van de aanvraag
Tijdens Operatie ‘Vrijheidsschrijvers’ gaan we 7 weken aan de slag met het actuele thema 75 jaar vrijheid. 60 jonge vrijheidsschrijvers gaan in buddyparen werken aan een passende vertolking van het verhaal en de ervaringen van een veteraan, in de vorm van een kunstobject (verhaal, gedicht, rap, schilderij, vlog etc.). Wederzijdse eenzaamheid wordt verholpen, door jong en oud met elkaar in contact te brengen via een penvriendschap of een digitaal interview. De vrijheidsschrijvers krijgen hierbij de juiste tools aangereikt om het verhaal en de ervaringen van de veteraan te vertolken: een historische workshop, een cursus Storytelling, een creatieve sessie met een kunstenaar en persoonlijke begeleiding. Alle kunstprojecten worden na afloop weergegeven tijdens een digitale tentoonstelling waarbij de vrijheidsschrijvers en veteranen in het zonnetje worden gezet.
Onderwerpen
Kenmerken
Projectnummer:
7430020662
Looptijd:
2020
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
D. Bakker
Verantwoordelijke organisatie:
Ministerie van Defensie