Mobiele menu

Opleiding Klinische Epidemiologie

De beroepsgroepen betrokken bij de trauma- en spoedzorgketen (o.a. Nederlandse Vereniging voor Traumatologie en Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen) willen het onderzoek in de trauma- en acute zorg op een hoger niveau brengen en houden. Dit moet de solide basis vormen voor een verdere kwaliteitsslag. De opleiding van jonge onderzoekers in de trauma- en acute zorgketen tot klinisch epidemioloog moet dit bereiken.

Een optimaal rendement van de tweejarige opleiding wordt gewaarborgd door adequate begeleiding door een begeleidingscommissie. Deze legt ook de basis voor goed wetenschappelijk onderzoek in de trauma- en acute zorg en de juiste inbedding van de opgeleide professionals in Nederland.

De betrokken beroepsgroepen zullen zich vervolgens inzetten om het geschapen onderzoeksklimaat te benutten om de organisatie van onderzoek in de trauma- en acute zorg in de komende jaren structureel te verbeteren en te ondersteunen.

Verslagen


Eindverslag

Trauma is de belangrijkste doodsoorzaak in de leeftijdscategorie tot 40 jaar. Eind 2009 publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het rapport ‘European Health Report 2009; Health and Health Systems’. Hierin staat vermeld dat vooral de ongevallen met 800.000 sterfgevallen per jaar de derde belangrijkste doodsoorzaak in Europa blijven. Uit het rapport blijkt teven dat 60% van de sterfgevallen mogelijk te voorkomen is door verbetering van de (kennis-)infrastuctuur. De ‘witte kolom’ in de geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR) bereidt zich onvoldoende voor op rampen en grootschalige ongevallen, zo blijkt onder andere uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de evaluatie van de Beleidsvisie traumazorg van VWS. Een van de belangrijkste doelstellingen van het ZonMw Programma Spoedzorg is het stimuleren van (wetenschappelijke) kennisontwikkeling, die bijdraagt aan een goede en evidence-based spoedzorgketen om continuïteit in zorg en (regionale) samenwerking te bevorderen.
Vanuit de betrokken beroepsgroepen is er behoefte om het onderzoek in de trauma- en acute zorg op een hoger niveau te brengen en houden. Dit moet leiden tot een solide basis van waaruit deze kwaliteitsslag verder uit te bouwen is. Met het opleiden van jonge onderzoekers in de trauma- en acute zorgketen tot klinisch epidemioloog, in het kader van het ZonMw programma Spoedzorg, kan dit doel bereikt worden.
Door het adequaat begeleiden van deze tweejarige opleiding door een begeleidingscommissie wordt een optimaal rendement van de opleiding gewaarborgd, een basis voor goed wetenschappelijk onderzoek in de trauma- en acute zorg gelegd en de juiste inbedding van de opgeleidde professionals in Nederland bereikt. Deze positieve effecten zijn ook in het voorgaande opleidingstraject epidemiologie van ZonMw en NVT gebleken. De directe taken voor de begeleidingscommissie zijn: bewaking, begeleiding en borging van de opleiding in klinische epidemiologie van jonge onderzoekers gedurende de gehele opleidingsperiode.
De beroepsgroepen betrokken bij de trauma- en spoedzorgketen (o.a. Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie en Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen) zullen zich vervolgens inzetten om het geschapen onderzoeksklimaat te benutten om de organisatie van onderzoek in de trauma- en acute zorg in de komende jaren verder structureel te verbeteren en te ondersteunen.
In totaal nemen negen artsen in de spoedzorgketen deel aan de opleiding Klinische Epidemiologie. Naast het volgen van onderwijs maakt een zelfstandig uit te voeren onderzoeksproject deel uit van de opleiding. Twee- tot driemaal per jaar komen de deelnemers en leden van de begeleidingscommissie bijeen voor plenair overleg. De deelnemers lichten tijdens die bijeenkomsten de vorderingen in het onderwijs toe en presenteren hun onderzoeksplannen. Alle plannen worden zorgvuldig besproken door de aanwezigen en een aantal opties tot verbetering zijn gegeven.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
82700002
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2014
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. E.M.M. van Lieshout PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie