Opstart DementieNetwerk in de Enschede wijken ’t Ribbelt en Stokhorst
Doel van het netwerk
Het versterken van de samenwerking voor zorg en welzijn voor de cliënt met dementie en diens naasten in de wijken Ribbelt en Stokhorst in Enschede.
Aangesloten organisaties bij het netwerk
Aangesloten bij het netwerk zijn medewerkers uit de wijk Ribbelt en stokhorst van de volgende organisaties: Liberein, Buurtzorg, TMZ, Livio, Ontmoetingscentrum, Huisartsenpraktijk Sombekke, Sociaal Wijkteam Enschede, fysiotherapiepraktijk Stokhorst en Alzheimer café Enschede.
Doel en aanpak project
Het DementieNetwerk Enschede Ribbelt/Stokhorst richt zich op het versterken en uitbreiden van de samenwerking voor de cliënt met dementie en diens naasten op het gebied van zorg en welzijn. Deze versterking gaat over: elkaar leren kennen en vertrouwen, de onderlinge samenwerking verbeteren en de kennis en vaardigheden omtrent de doelgroep vergroten. Dit zodat de juiste zorg op de juiste plek gegeven kan blijven worden en de cliënt met dementie en diens naasten op een voor hun prettige manier zo lang mogelijk in de wijk kunnen blijven wonen.
DementieNet is een innovatieproject in de eerstelijnszorg voor mensen met dementie. In dit project kunnen lokale netwerken van eerstelijns zorgprofessionals meedoen. Doelen van de lokale netwerken zijn het verbeteren van de zorg en welzijn rond hun gezamenlijke cliënten, het vergroten van de expertise over dementie én het verbinden van de diverse zorg- en welzijnsprofessionals die bij de zorg betrokken zijn.
Vanwege de aansprekende resultaten van het dementienetwerk in Enschede-Glanerbrug en Centrum, heeft Liberein (instelling voor ouderenzorg in Enschede) initiatief genomen om een lokaal dementienetwerk in de wijken ’t Ribbelt en Stokhorst op te starten.
Met het project 'Opstart DementieNetwerk in de Enschede wijken ’t Ribbelt en Stokhorst’ zijn de positie, knelpunten en kansen van een te vormen DementieNetwerk binnen de betreffende wijken in kaart gebracht.
De netwerkdeelnemers zijn in beeld gebracht. Met een nulmeting is op methodische wijze de huidige kwaliteit van zorg en samenwerking in de wijk in kaart gebracht. Op basis hiervan zijn 2 gezamenlijke verbeterplannen opgesteld.
Ten behoeve van bestendiging van het netwerk zijn de netwerktrekkers gecoacht om zelf een netwerk te kunnen onderhouden en versterken.