Mobiele menu

Optimalisatie gebruik generieke PROMs als basis voor Samen Beslissen

In het Amsterdam UMC worden al lange tijd PROMs (Patient Reported Outcome Measures, vragenlijsten) in de spreekkamer gebruikt, om te kijken hoe het met de patiënt gaat. Deze PROMs gaan bijvoorbeeld over pijn of angst.

Doel

In dit project keken we hoe PROMs het Samen Beslissen proces kunnen versterken.

Werkwijze

We hebben geluisterd wat er gebeurt als artsen/verpleegkundigen PROMs met de patiënt bespreken, en we hebben aan zorgteams die al een tijdje PROMs gebruiken, gevraagd hoe dat gaat. Ook wilden we graag weten hoe patiënten zelf hun PROM-antwoorden willen terugzien. Hiervoor hebben we focusgroepen gehouden. De meeste patiënten willen wel hun antwoorden terugzien, maar niet iedereen wil scores/grafieken zien. Tot slot hebben we een symposium en webinar georganiseerd over de rol van PROMs in Samen Beslissen, waarbij we de geleerde lessen hebben geïntegreerd in de PROM-training voor zorgteams.

Resultaat

Dit project heeft een trainingsdraaiboek, handreiking gebruik generieke PROMs en een praatplaat opgeleverd.

Inzichten

De resultaten leverden de volgende inzichten op:

  • Uit de opgenomen consulten bleek dat de ingevulde PROMs over het algemeen goed besproken werden, er aandacht was voor diverse aspecten van het functioneren van de patiënt en actief ondersteuning geboden werd bij problemen.
  • Uit de evaluatiegesprekken met zorgteams kwam naar voren dat het invulpercentage van PROMs door patiënten nog laag is, dat niet alle zorgverleners de PROMs weten te vinden en actief gebruiken (ondanks de gevolgde training), en dat PROMs zorgverleners helpen om moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken.
  • De focusgroepen met patiënten lieten zien dat zij het prettig vinden om hun letterlijke PROM antwoorden terug te kunnen zien in hun eigen EPD-omgeving, maar dat de meningen wisselen over het gebruik van kleuren en het zien van scores/grafieken.
  • Het symposium leverde de volgende lessen op: het gebruik van PROMs in Samen Beslissen is de sleutel tot meer patiënt-gecentreerde zorg; gebruik individuele PROM data als informatiebron in het proces van Samen Beslissen; PROMs en Samen Beslissen delen barrières (tijd, vaardigheden, onwetendheid) en bevorderende factoren (educatie/training, motivatie/bewustzijn).

Producten

Titel: ZonMw-project was een mooie kans om te laten zien wat Amsterdam UMC al doet met generieke PROMs
Auteur: Interview met Hedy van Oers en Anouk Groenewegen
Magazine: Linnean initiatief, een netwerk van meer dan 1550 gedreven patiënt(vertegenwoordigers), zorgverleners, zorgverzekeraars, onderzoekers en leveranciers, om samen de implementatie van waardegedreven zorg te versnellen.
Link: https://www.linnean.nl/inspiratie/praktijkvoorbeelden/2594961.aspx
Titel: The Amsterdam PROM Implementation Strategy: Policy and Pathway
Auteur: Anouk Groenewegen, MSc, Maud M. van Muilekom, PhD, Cenne H.A.M. Sieben, MSc, Michiel A.J. Luijten, PhD, Sharon L. Janssen, MSc, Nynke Venema-Taat, MSc, Mira Korte, MSc, Caroline B. Terwee, PhD, Piet M. ter Wee, MD, PhD, Hedy A. van Oers, PhD, and Lotte Haverman, PhD
Magazine: NEJM Catalyst
Link: https://catalyst.nejm.org/doi/full/10.1056/CAT.23.0414#abstract-abstract
Titel: De "Handreiking Gebruik PROMs in de dagelijkse zorg" biedt handvatten aan een diverse groep aan belanghebbenden betrokken bij de implementatie van PROMs in een medisch klinische setting. Deze handreiking bestaat uit de volgende onderdelen: Achtergrond PRO
Link: https://www.platformuitkomstgerichtezorg.nl/aan+de+slag/documenten/handlerdownloadfiles.ashx?idnv=2558897
Titel: DANS EASY Topic lists evaluaties zorgteams en focusgroepen patienten
Titel: Draaiboek PROM-training De PROM-training aan zorgverleners is een essentieel onderdeel van het implementeren van PROMs in de klinische praktijk voor de individuele patiëntenzorg. Dit draaiboek is bestemd voor een diverse groep aan belanghebbenden betrokk
Link: https://www.platformuitkomstgerichtezorg.nl/aan+de+slag/documenten/handlerdownloadfiles.ashx?idnv=2558896

Kenmerken

Projectnummer:
05160472210006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Gerelateerde programma's:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. H.A. van Oers
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie AMC
Afbeelding

Onderzoek naar nieuwe kernset generieke PROMs

Hoe kun je de nieuwe kernset generieke Patient Reported Outcome Measures (PROMs) toepasbaar maken voor de medisch-specialistische zorgpraktijk, om samen beslissen en leren en verbeteren te bevorderen? We financieren 7 projecten die hier onderzoek naar doen. Dit project is daar één van. Bekijk de andere projecten.