Mobiele menu

Optimaliseren door te personaliseren! Een modulaire aanpak voor jongeren met depressieve klachten

Eén op de vijf jongeren heeft depressieve klachten. Er zijn verschillende interventies beschikbaar maar slechts weinig jongeren zoeken hulp en als ze hulp krijgen, stoppen ze vaak voortijdig. Door preventieve interventies aan te passen aan de wensen en behoeften van jongeren zelf kunnen we laagdrempelig effectievere hulp aanbieden en uitval voorkomen. Dit onderzoek bouwt voort op recent onderzoek, waarin 4 kernelementen bij jongeren met depressieve klachten werden onderzocht. Jongeren, ouders en hulpverleners worden betrokken bij het vereenvoudigen van deze elementen. 

Doel

Het doel van deze studie is om de kernelementen van depressie-interventies met Cognitieve Gedragstherapie te vereenvoudigen zodat ze toegankelijk zijn voor een grote groep jongeren van vmbo-basis tot vwo en met diverse culturele achtergronden. En om zicht te krijgen op wat werkt voor wie, waarom en wanneer. 

Aanpak/werkwijze

Het onderzoek bestaat uit een mixed methods design waarbij een combinatie van kwalitatief onderzoek met focusgroepen en kwantitatief onderzoek via analyses met secundair gebruik van data en 2x 15 single case analyses, wordt uitgevoerd.

Samenwerkingspartners

Het projectteam is een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen de Universiteit Utrecht, Christelijke Hogeschool Ede, Trimbos-instituut en praktijkinstellingen Youz, Indigo en Arkin.

Verwachte resultaten

Naar verwachting zullen de uitkomsten uit dit onderzoek overdraagbaar zijn naar alle interventies met Cognitieve Gedragstherapie voor depressieve jongeren. Hulpverleners krijgen concrete handvatten voor het maken van keuzes met betrekking tot de 4 kernelementen en gepersonaliseerde zorg.

De resultaten worden half 2026 verwacht.

 

Kenmerken

Projectnummer:
07440212310034
Looptijd: 20%
Looptijd: 20 %
2024
2026
Gerelateerde programma's:
Projectleider en penvoerder:
dr. D.H.M. Bodden
Verantwoordelijke organisatie:
Universiteit Utrecht