Mobiele menu

Optimising management of children with chronic gastrointestinal symptoms: a randomised controlled trial evaluating the effect of faecal calprotectin on the referral rate in primary care.

Chronische buikpijn en diarree komen veel voor bij kinderen in de huisartsenpraktijk. Vaak zijn de klachten functioneel. Dit betekent dat ze niet veroorzaakt worden door een afwijking in de organen, zoals een chronische darmontsteking (ziekte van Crohn of colitis ulcerosa). De huisarts kan niet gemakkelijk onderscheid maken tussen functionele en organische klachten, omdat klachten op elkaar lijken. Hierdoor worden veel kinderen verwezen naar het ziekenhuis voor verdere diagnostiek. Dat is belastend voor kinderen en ouders.

De projectgroep onderzoekt of een snel-test naar een stofje in de ontlasting (het fecaal calprotectine) de huisarts helpt bij het onderscheid maken tussen functionele en organische klachten. Zij vragen 402 kinderen uit 154 huisartspraktijken voor het onderzoek. De helft van de artsen gebruikt de snel-test, de andere helft niet. De projectgroep verwacht dat de snel-test het aantal verwijzingen zal verminderen, zonder een kind met chronische darmontsteking te missen.

Kenmerken

Projectnummer:
852001930
Looptijd: 98%
Looptijd: 98 %
2018
2024
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. G.A. Holtman
Verantwoordelijke organisatie:
Universitair Medisch Centrum Groningen